CE a stabilit tinta la 30%, pana in 2020
Romania poate atinge, cu efort, tinta de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, dar nu se poate angaja la o reducere de 30% pana in 2020, asa cum intentioneaza sa propuna Comisia Europeana in cadrul Strategiei "Europa 2020", au declarat, reprezentanti ai Ministerului Mediului.
"Romania poate respecta, cu eforturi considerabile, tinta de 20% de reducere a emisiilor gazelor cu efect de sera, insa tinta de 30% nu poate fi angajata de Romania", a sustinut managerul public Ion Liviu Stochita din Ministerul Mediului si Padurilor, in cadrul conferintei cu tema "Tinte nationale pentru Strategia Europa 2020: Obiectivele pentru schimbari climatice si energie (20/20/20)", organizata de catre Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) si ministerele Economiei si Mediului.
Autoritatile de la Bucuresti s-au angajat sa reduca pana in anul 2020 cu 20% emisiile gazelor cu efect de sera, in cadrul pachetului de masuri comunitare privind schimbarile climatice si energia, dar Comisia Europeana propune in Strategia "Europa 2020" majorarea acestei tinte la 30%, daca exista conditii favorabile in acest sens.
Romania si-a propus in cadrul Strategiei "Europa 2020" mentinerea tintei de 20%, iar Ion Liviu Stochita, manager in cadrul Unitatii de politice publice a Ministerului Mediului, a precizat ca exista riscul ca si aceasta tinta sa nu fie atinsa, informeaza Mediafax.
Motivele invocate
Printre motivele care ar putea conduce la neindeplinirea tintei, Stochita a enumerat lipsa personalului specializat in domeniul schimbarilor climatice, intarzierea in elaborarea strategiei nationale privind schimbarile climatice, lipsa unui mecanism national de monitorizare a implementarii masurilor de reducere a emisiilor poluante, precum si constrangerile bugetare care nu permit efectuarea de studii si cercetari in domeniu.
Directorul in Ministerul Mediului Florentina Manea a aratat la randul sau ca Romania poate atinge tinta de 20% doar ca urmare a scaderii declinului economic dupa 1990 si nu ca urmare a unor masuri active in domeniu. "Romania nu poate trece la obiectivul ambitios al reducerii cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de sera, pentru ca ar presupune o afectare a economiei nationale", a afirmat Florentina Manea.
Ea a precizat ca Guvernul va adopta cu intarziere strategia nationala in domeniul schimbarilor climatice, cel mai probabil la sfarsitul acestui an.