Polonia cauta aliati in cadrul UE pentru a constitui o minoritate de blocaj in ceea ce priveste cotele de emisii de dioxid de carbon pentru perioada 2008-2012, a declarat, ieri, un consilier apropiat premierului Donald Tusk, citat de AFP, potrivit NewsIn. "Incercam sa gasim aliati, in special printre noii membri UE. Exista posibilitatea de a constitui o minoritate de blocaj, lucram la acest lucru", a declarat Michal Boni, seful unui grup de consilieri strategici ai sefului Guvernului polonez. "Presedintia franceza va dori sa inchida acest dosar. Deci va trebui sa fim mai activi in apararea cauzei dezvoltarii noastre", a spus Boni. "Negocierile continua. Este vorba despre a gasi un model care sa combine eforturile pentru ameliorarea conditiilor climatice cu securitatea energetica a diferitelor tari si diferitelor economii din Uniunea Europeana", a adaugat el. Polonia, ca mai multe alte tari din regiune, a contestat decizia Comisiei Europene de a-i reduce cota de emisii de CO2. La negocierile cu Bruxelles, Polonia ceruse un plafon anual de 284,6 milioane de CO2, dar Comisia i-a redus cota cu 26,7%, la 208,5 milioane de tone. Varsovia insista asupra faptului ca structura specifica a sectorului sau de productie de energie se bazeaza pe carbune si contesta, de asemenea, anul de referinta ales – 2005 – care a fost deosebit de cald si a permis, in consecinta, un consum de energie mai mic.
Dezvoltarea economica a tarilor foste comuniste este afectata de restrictiile impuse de CE
Potrivit fostelor tari comuniste, reducerile de emisii de CO2 impuse de Bruxelles risca sa le afecteze dezvoltarea economica, prelungind inegalitatile pe acest plan dintre ele si vechile membre UE. Cotele se refera la industriile mari consumatoare de energie, care sunt responsabile de aproape jumatate din totalul de emisii de CO2 din Europa.
Pe termen lung, adica pana in 2012, un proiect euro
pean prezentat in 23 ianuarie prevede ca cele mai bogate state membre vor trebui sa-si reduca emisiile de dioxid de carbon cu pana la 20% fata de nivelul din 2005, dar statele mai putin dezvoltate, in special Romania si Bulgaria, beneficiaza de mai multa clementa.
Comisarul roman Leonard Orban aprecia, dupa prezentarea pachetului, in ianuarie, ca acesta este "favorabil Romaniei". "In timp ce majoritatea statelor vor trebui sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera, Romania, ca si unele dintre noile state membre, are posibilitatea sa le creasca. Acest procent propus este de 19%, aproape cel mai mare. Doar Bulgaria are mai mult, 20%, dar in termeni reali Romania are mult mai mult", a declarat comisarul european.
Romania a contestat la sfarsitul anului trecut, la Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatilor Europene, doua decizii ale Comisiei Europene referitoare la reducerea cotelor pentru emisiile de gaze poluante, un demers pe care l-au facut si alte 6 state noi membre UE, printre care Bulgaria. Prin prima decizie a Comisiei contestata de Romania a fost redus cu 10% plafonul de emisii pentru Romania pentru anul 2007, iar prin cea de-a doua a fost redus cu 20% plafonul de emisii pentru Romania in perioada 2008-2012.