Curierul National: Ploile au pus la pamant agricultura

Ploile si vijeliile din ultima saptamana au pus la pamant culturile de orz, ovaz si grau, chiar in perioada in care acestea ar fi trebuit recoltate.
Patronatele din agricultura se tem ca intreaga productie va fi compromisa in cazul in care starea vremii va continua sa fie la fel de ploioasa.

Presedintele Uniunii Nationale a Patronatelor cu Capital Privat din Romania (UNPCPR), Costel Olteanu, a declarat pentru Curierul National ca vor fi mari probleme in faza de recoltare, ceea ce inseamna ca productia va fi redusa.

"Faptul ca o mare parte din culturi este sub ape este o calamitate minora. Mai rau este pentru produsele aflate in faza de recoltare, cum sunt graul, orzul si ovazul. Din cauza ploilor din ultima saptamana nu se poate intra cu utilajele. Asa ca estimam ca vor fi mari probleme in faza de recoltare, ceea ce determina reduceri de productie. Pagubele nu se pot cuantifica acum. Stim doar ca si productia de legume si fructe este compromisa, pentru ca ploile dezvolta flora microbiana si numarul daunatorilor. Totul depinde de modul in care evolueaza starea vremii. Daca mai avem o saptamana de ploaie nici in sud nu mai putem recolta si exista posibilitatea sa nu ne ajunga graul pentru painea de anul viitor. Dar, e prea devreme pentru estimari".

Nici la rapita nu stam bine

Contactat telefonic, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Nicolae Sitaru, a afirmat pentru Curierul National ca situatia este extrem de grava in toate zonele. "Nu s-a putut recolta nici orz, nici rapita, iar grau deloc pentru ca nu se maturizase. Nu stim daca vom putea recolta nici macar strictul necesar pentru anul viitor. Depinde ce timp va fi de-acum incolo. Graul e compromis si in Ialomita.

Ploile si vijeliile l-au pus la pamant", a precizat Sitaru, apreciind ca productia de grau va scadea la mai putin de jumatate fata de nivelul prognozat la inceputul anului. "Anul trecut am avut o productie de grau de circa 3.000 de kilograme la hectar. Pentru acest an estimam circa 4.000 de kilograme, dar daca ploaia s-ar opri acum, am realiza maximum jumatate din estimari", a afirmat Sitaru, exprimandu-si temerea ca, daca ploile vor continua, productia agricola va fi compromisa in totalitate.

De aceeasi parere a fost si Marcel Cucu, membru in Consiliul Director al LAPAR: "Ploile si vijeliile au trantit culturile. Sunt pagube importante in toate zonele. Nu s-au putut recolta nici orzul, nici rapita, nici graul si nici mazarea", a incheiat Cucu.

Blaga: Pagubele produse de inundatii vor depasi 0,6% din PIB, adica 75 mil. euro

Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a afirmat ieri ca Romania a demarat procedurile de accesare a Fondului Solidaritatea al Comisiei Europene, urmand ca sinistratii sa primeasca ajutoare printr-o Hotarare de Guvern, si a estimat ca pagubele vor depasi 0,6% din PIB.

"Acesta poate fi accesat in doua situatii: cea de catastrofa majora daca pagubele depasesc trei miliarde de euro, ceea ce nu este cazul in Romania, sau varianta in care, intr-o anumita perioada, pagubele depasesc 0,6% din PIB, 75,6 milioane de euro in cazul Romaniei. Pagubele vor depasi aceasta suma, din pacate", a explicat Blaga. Potrivit celor mai recente date, ieri dimineata se inregistrasera 21 de victime ale inundatiilor.

12.600 ha – inundate intr-o saptamana

Potrivit datelor furnizate marti seara de Ministerul Administratiei si Internelor, inundatiile produse in ultima saptamana au afectat 12.576 ha de teren arabil, 8.819 ha de pasuni si fanete si 3.853 ha de paduri, din 37 de judete, dintre care numai ploile si viiturile produse marti au provocat pagube pe 6.438 ha de teren arabil, 5.105 ha de pasuni si fanete si 570 ha de paduri.

ING: Inundatiile ar putea contribui la cresterea inflatiei

Inundatiile severe care au avut loc recent in Romania afecteaza productia agricola si astfel ar putea contribui la cresterea inflatiei, odata cu majorarea TVA la 24% si cu deprecierea leului, dar si la scaderea Produsului Intern Brut (PIB), potrivit unei analize ING.

In contextul scaderii productiei agricole, Romania are la dispozitie optiunea importurilor, insa tinand cont de noua atitudine a BNR, importurile devin tot mai scumpe, noteaza analistii ING, referindu-se la faptul ca deprecierea leului ar putea fi dorita de banca centrala, care nu a intervenit in luna iunie pentru influentarea cursului monedei nationale.

O alta consecinta negativa a inundatiilor este ca vor contribui la o contractie puternica a PIB in cea de-a doua jumatate a anului, noteaza analistii ING.

spot_img

Ultimele știri