Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Curierul National: Ministerul Mediului cere centralele vechi in schimbul panourilor solare

In lipsa unei legislatii de mediu adecvate si a unei strategii bine definite, Ministerul Mediului ne imbata cu apa rece. Potrivit declaratiilor date NewsIn de catre secretarul de stat in MMDD, Lucia Ana Varga, institutia urmeaza sa aprobe prin ordin ministerial, in cel mult trei saptamani, ghidurile de finantare pentru montarea de panouri solare pe locuinte, ca alternativa la boilere si centrale electrice. Drept urmare, persoanele fizice si asociatiile de locatari vor fi incurajate sa renunte la vechile forme de producere a apei calde, de tipul boilerelor, pentru a recurge la energii mai putin poluante, ceea ce ar trebui sa reduca si cheltuielile cu apa calda si electricitatea, a mai spus Varga, cu ocazia unui seminar de specialitate. "Utilizand panouri solare, cetatenii vor plati mai putin si pentru curent. Intentionam ca programul nostru sa fie asemanator programului Rabla", a mentionat secretarul de stat. Ea a adaugat ca banii ar urma sa provina de la fondul de mediu, care a fost deja alimentat cu sumele stranse din taxa de poluare auto. De altfel, fondurile provenite din aceasta taxa ar urma sa fie folosite si pentru alte proiecte de inlocuire sau completare a sistemelor de incalzire, producerea de energie electrica din resurse regenerabile si impadurirea suprafetelor degradate, masuri prin care Ministerul Mediului urmareste imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului.

Proiectul era pentru cei care nu au acces la SEN

Potrivit unui referat intocmit de ministrul Attila Korodi in sprijinul colectarii taxei auto, a sasea parte din valoarea acesteia va fi distribuita catre cele cinci forme de energie curata: eoliana, geotermala, solara, biomasa, microhidrocentrale. "Sume de milioane de euro vor fi investite in proiecte privind producerea energiei din surse regenerabile", nota Korodi.

Mentionand ca majorarea constanta a pretului petrolului si gazelor naturale pe pietele internationale a dus la cresterea facturilor populatiei, ministrul mentiona ca incurajeaza finantarea din Fondul de Mediu a proiectelor care vizeaza inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energia solara, energie geotermala (si pompe de caldura) si energie eoliana. "Acest tip de proiecte se adreseaza in special persoanelor fizice, IMM-urilor si unitatilor administrativ-teritoriale. In cazul persoanelor fizice, se discuta ca finantarea sa fie in procent de 90% din valoarea proiectului, ca in cazul ONG-urilor si unitatilor de invatamant.

Proiectele de acest tip pot reprezenta o solutie si in cazul comunitatilor izolate, care nu beneficiaza de acces direct la Sistemul Energetic National (SEN)", sustinea Korodi.

La inceputul acestei saptamani, Senatul a eliminat taxa de poluare si a decis restituirea banilor catre cetateni, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei 50/2008 urmand sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz. Daca Parlamentul va stabili, in cele din urma, eliminarea acestei taxe, Ministerul Mediului se va confrunta cu o lipsa de fonduri.

"Taxa de poluare auto va fi folosita pentru sustinerea financiara a unor proiecte ce urmaresc imbunatatirea calitatii vietii si a mediului, de aceea am speranta ca deputatii vor fi suficient de maturi si nu vor trece actul normativ", a mai spus secretarul de stat Lucia Varga. Ea a adaugat, insa, ca "nu e bine pentru Romania ca au intrat atat de multe masini vechi cu grad de poluare ridicat dupa aprobarea taxei de poluare auto (la 1 iulie – n.r.)".

In prezent, Ministerul Mediului considera esentiala demararea unor astfel de proiecte de dezvoltare durabila din banii proveniti de la fondul de mediu, cel putin in 2008, dar nu are o strategie alternativa de finantare a acestora in cazul eliminarii definitive a taxei de poluare, potrivit declaratiilor reprezentantului MMDD.

Romanii vor fi sceptici: instalatia e buna vara

Programul "Rabla" presupune predarea unui autoturism vechi de pana la 12 ani in schimbul sumei de 4.000 de lei si obligatia de a folosi banii pentru achizitia unei masini noi. Prin asociere, programul "Rabla" pentru panouri solare ar presupune predarea instalatiilor de incalzire a apei (centrale electrice, boilere etc.) in schimbul unei sume de bani al carei cuantum nu se cunoaste si a obligatiei de a cumpara panouri solare. In afara faptului ca nu se cunosc fondurile alocate acestui schimb, putin probabil ca romanii sa renunte la centralele lor de-abia cumparate pentru un panou solar ale carui caracteristici tehnice si capacitate de incalzire nu le cunoaste. In plus, panourile solare pot fi utilizate doar in perioada de vara, cand temperatura atmosferica este destul de mult peste punctul de inghet al apei.

spot_img

Ultimele știri