Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, s-a intalnit cu noua conducere a Garzii Nationale de Mediu pentru a discuta despre actiunile pe care Garda Nationala de Mediu trebuie sa le intreprinda in lunile care urmeaza, in privinta destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi.
Ministrul Attila Korodi a dispus demararea de urgenta a unui control tematic, la nivel national, in ceea ce priveste aplicarea si respectarea de catre autoritatile locale a OUG 114/2007. Potrivit Ordonantei, "schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora.
In cazul in care s-au incheiat sau emis acte juridice ori administrative care nu respecta dispozitiile mai sus mentionate, actele respective vor fi lovite de nulitate absoluta. Totodata, se stabileste ca incalcarea prevederilor legale referitoare la obligatia autoritatilor publice de a nu schimba destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, de a nu reduce suprafetele acestora ori obligatia de a nu le stramuta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda.
Astfel, incepand cu luna iulie, comisarii din toata tara vor verifica amanuntit daca exista amplasamente ilegale pe spatiile verzi din localitati, dar si daca exista situatii in care autoritatile locale au emis autorizatii de constructie fara sa tina cont de OUG 114/2007.
Minimum 20 mp/locuitor
Ministrul Mediului a mai precizat, in cadrul intalnirii, ca "este in interesul tuturor comunitatilor ca autoritatile locale care le administreaza sa protejeze spatiile verzi urbane si sa gaseasca solutii pertinente pentru extinderea lor.
Este normal sa fie asa! Insa atunci cand o parte dintre autoritatile locale nu tin cont nici de vointa populatiei, nici de cadrul legislativ in vigoare, Garda Nationala de Mediu trebuie sa intervina ferm, prin controale riguroase si cu urmari asupra celor responsabili". In plus, Attila Korodi a solicitat comisarilor-sefi sa intensifice colaborarea in actiunile de control, la nivel judetean, cu reprezentantii societatii civile, dar si sa popularizeze importanta Corpului Voluntarilor de Mediu in prevenirea, identificarea si rezolvarea problemelor de mediu locale.
De asemenea, in ordonanta este specificat faptul ca "Autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a asigura din terenul intravilan o suprafata de spatiu verde de minimum 20 mp/locuitor, pana la data de 31 decembrie 2010, si de minimum 26 mp/locuitor, pana la data de 31 decembrie 2013".
Guvernul Romaniei a adoptat ordonanta de urgenta avand in vedere degradarea spatiilor verzi de pe teritoriul localitatilor din Romania, cauzata de distrugerea acestora ca urmare a dezvoltarii activitatilor economice si sociale, in scopul imbunatatirii factorilor de mediu si a calitatii vietii prin cresterea suprafetelor de spatii verzi din localitati, al protejarii si gestionarii durabile a acestora, precum si al cresterii standardelor de viata ale locuitorilor, tinand cont de faptul ca lipsa unei reglementari imediate duce la imposibilitatea unui management corespunzator al mediului in localitati, iar lipsa unei planificari strategice in acest domeniu conduce la probleme grave de sanatate si la o calitate scazuta a standardelor de viata ale populatiei.
Pentru mai multe informatii viziteaza Curierul National