Curierul National: Autorizatiile de mediu se vor obtine mai usor

Procedurile birocratice ce tin de obtinerea unor autorizatii de mediu de catre investitori se vor simplifica deoarece timpul alocat acestor demersuri se va injumatati, a afirmat ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Korodi Attila, ieri, la Cluj, citat de Mediafax.

"Suntem la sapte luni de dezbateri si redesenam suta la suta ceea ce inseamna legislatia pe autorizari. Schimbam mecanismele de autorizare pe mediu, pe constructii, pe motiv ca in Romania sunt prea lungi perioadele in care se obtin diferite autorizatii, sunt prea multe zile care sunt necesare pentru parcurgerea procedurii de obtinere a unui acord sau autorizatii de mediu", a afirmat ministrul Mediului.

Attila a adaugat ca in luna octombrie ar putea fi adoptat un act normativ privind noua legislatie referitoare la autorizatiile de mediu. Probabil ca dupa adoptarea ei vor exista doua luni de tranzitie.

Potrivit lui Korodi, un alt motiv care a dus la initierea unui astfel de act normativ este si faptul ca oficialii Comisiei Europene au cerut ca autorizatia de mediu sa fie integrata in autorizatia de construire, adica sa existe un singur lant de procedura de autorizare.

"Din analiza noastra, va exista numai un acord de mediu, nu va mai exista o autorizatie de mediu, adica nu va mai trebui sa mearga investitorul, dupa amplasarea constructiei, pentru obtinerea unui act de punere in functiune. Din pacate, in Romania asa a fost construit sistemul, incat fiecare investitor trebuie sa parcurga o perioada de acord, cu dezbateri publice cu tot, apoi urmeaza autorizare de mediu pentru punere in functiune.

Aceasta ultima parte de autorizare se elimina. Cine are un acord, il va implementa, iar verificarea indeplinirii conditiilor se va face prin autorizatia de construire", a explicat ministrul.

Ministrul Mediului a spus ca, in urma adoptarii noilor prevederi legale, "la un proiect industrial major, de exemplu, care are acum nevoie de 240 de zile, va avea nevoie de 120 de zile, jumatate din perioada initiala, fara sa fie afectata implicarea cetatenilor in deciziile de mediu".

Conform spuselor lui Korodi, anul viitor aceste proceduri vor fi simplificate.

"Se va incepe aplicarea acestui act normativ, iar anul viitor va insemna o abordare mult mai simplificata, dar mult mai profesionista, va fi o debirocratizare importanta in eliminarea unor acte inutile la ora actuala care au un singur rol, de franare a investitiilor. Deja amploarea investitiilor in Romania necesita o abordare mult mai simplista si pragmatica", a mai spus Attila.

Pentru mai multe informatii viziteaza Curierul National

spot_img

Ultimele știri