Curierul National: ANAR: Dunarea, Prutul si Siretul, la debite maxime

Precipitatiile vor fi in crestere in bazinele hidrografice, fiind asteptate noi cresteri de debite si de niveluri pe raurile Prut, Siret si pe Dunare, informeaza un comunicat emis, ieri, de Administratia Nationala a Apelor Romane (ANAR).

Conform prognozelor hidrometeorologice, exista in continuare riscuri de viituri rapide, cu formare de torenti si scurgeri de pe versanti. "Pana in prezent, nu s-au inregistrat brese in diguri. In toate zonele unde s-au semnalat infiltratii la diguri sau eroziuni, echipele Apelor Romane si ANIF executa interventii prin consolidarea si suprainaltarea digurilor la lucrarile aflate in administrarea fiecarei institutii", se arata in comunicatul ANAR.

Prima viitura, formata pe raul Prut, a fost atenuata prin acumularea Stanca-Costesti, debitul inregistrat la statia Radauti-Prut, amonte de acumulare, fiind de 1.800 de metri cubi pe secunda. In acest moment, a fost acumulat un volum de 125 mil. mc de apa, in conditiile in care volumul de rezerva de apa in acumularea Stanca-Costesti este de 300 mil. mc de apa. "La aceasta ora, Prutul, la statia Oroftiana, a atins debitul maxim (varful maxim al celei de-a doua viituri), nivelul fiind cu circa 30 cm mai mult decat la prima viitura formata pe raul Prut, in noaptea de 23 iunie", informeaza comunicatul citat.

Totodata, in cursul zilei de ieri, la statia Lungoci, de pe raul Siret, a fost depasita cota de atentie, iar, la statia Sendreni, tot de pe Siret, s-a depasit cota de inundatie cu 20 centimetri, din cauza nivelelor mari venite de pe Dunare.

In ceea ce priveste fluviul Dunarea, la intrarea in tara, ieri, a fost inregistrat un debit maxim de 13.000 mc/s, ca urmare a propagarii undei de viitura de pe Dunare, care vine dinspre Serbia. Incepand de maine, debitele pe fluviul Dunarea vor fi in usoara scadere, situandu-se in continuare peste mediile multianuale ale lunilor iunie (6.400 mc/s) si iulie (5.350 mc/s).

Din cauza evenimentelor de la Dunare generate de cresterile de debite si niveluri, precum si evenimentele inregistrate in celelalte bazine, o parte insemnata din actiunile preconizate a fi organizate cu prilejul Zilei Internationale a Dunarii ce ar fi trebuit sa fie celebrata astazi, au fost anulate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri