Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Curentul: Guvernul a pregatit Garda de Mediu pentru campania electorala

Reorganizarea Garzii Nationale de Mediu a fost gandita la nivel oficial ca masura pentru descentralizarea institutiei si pentru cresterea capacitatii acesteia de inspectie. In acest sens Guvernul a realizat un proiect de lege care desfiinteaza cele opt Comisariate Regionale de Mediu, locul lor fiind luat de cate un comisariat in fiecare din judetele tarii. In fapt, masura liberalo-udemerista aduce mai mult a pregatire electorala, daca ne gandim ca luptele din campaniile electorale se castiga in teritoriu si nu la centru. Prin reorganizarea GNM, liberalii isi pot asigura sprijinul clientelei politice.

Guvernul liberal, cu ceva spoiala udemerista, se pregateste inca de acum pentru alegerile generale de anul viitor, incercand sa-si asigure, prin legi, bineinteles, o cat mai mare clientela politica, utila in perspectiva electorala. Din acest unghi trebuie sa privim si recentele acte normative ce vizeaza reorganizarea Garzii de Mediu.

Guvernul a desfiintat saptamana trecuta cele opt comisariate regionale ale garzii de mediu. Potrivit unui comunicat al executivului, "Guvernul a adoptat doua acte normative privind organizarea si functionarea Garzii Nationale de Mediu(GNM), modificari care au scopul de a intari functia de control si inspectie la nivel local a acestei institutii". Concret, este vorba de modificarea structurii GNM "astfel incat sa nu mai includa cele opt Comisariate Regionale de mediu (Arges, Bucuresti, Cluj, Galati, Sibiu, Suceava, Timis, Valcea – n.r.)". In acest fel, institutia care asigura respectarea prevederilor in domeniul protectiei mediului va functiona, la nivel central, prin Comisariatul General si va avea in subordine direct comisariatele judetene. Argumentul executivului este ca modificarea va duce la descentralizarea activitatii de inspectie si control la nivel judetean si "la evitarea situatiilor in care activitatea comisariatelor judetene s-ar fi suprapus celor regionale". In sedinta din 10 noiembrie, Guvernul a mai aprobat o Hotarare privind organizarea si functionarea Garzii de Mediu potrivit careia personalul de specialitate de la comisariatelele regionale isi va desfasura activitatea in cadrul comisariatelor judetene.

Proiect cu dedicatie

Pregatirea proiectului s-a facut in mare taina de comisarul general al Garzii de Mediu, liberalul Octavian Popa, adus de la Puiu Hasotti de la Tulcea. Pentru a fi sigur ca proiectul va trece, Popa, potrivit informatiilor noastre, a chemat tot cabinetul Tariceanu la aniversarea zilei sale de nastere, organizata in clubul din Primaverii, care inca se mai afla in proprietatea RAPPS. Iar acolo, potrivit informatiilor noastre, printre icre negre si whiski i-a convins pe colegii sai de partid sa-i sustina proiectul.

Adevaratul motiv al restructurarii propuse de Popa este acela de a elimina directorii si comisari generali adjuncti si in general persoanele care nu fac parte din "grupul Popa" prin desfiintarea posturilor. Avand statutul de functionari publici, acestia nu pot fi dati afara cu una cu doua, asa ca Popa a pus la cale reorganizarea Garzii. El implineste astfel si vointa partidului, care a dat directiva sa fie zburati din functii toti democratii care au mai ramas in structuri administrative. O alta ipoteza pentru ceea ce se doreste in GNM o reprezinta posibilitatea folosirii institutiei in apropiatele campanii electorale. Prin reorganizare, Comisarii sefi judeteni vor deveni, din Sefi de Serviciu, Directori. Acest lucru inseamna ca cei aflati acum in functie de comisar sef vor trebui sa dea concurs pentru ocuparea de noi functii, concurs organizat de PNL, la care ar putea candida si castiga oamenii PNL, care raspund la comenzile PNL. Astfel se poate asigura indreptarea actiunilor GNM in directia inamicilor PNL, de mare ajutor intr-o companie electorala. Potrivit unor surse liberale, deja a inceput licitatia pentru functia de directori, sumele vehiculate fiind undeva in jurul a 10.000 de euro, ca, deh…, obrazul subtire de liberal cu cheltuiala se tine…

Manipulare sau candoare?

Elementul central al acestei restructurari este reprezentat de acordarea de personalitate juridica comisariatelor judetene ale GNM si desfiintarea comisariatelor regionale. Acest lucru implica infiintarea a 4 – 5 posturi administrative in comisariatele judetene in acelasi numar total de 748 de posturi. In acest moment, activitatea administrativa (resurse umane, administrativ, achizitii, financiar-contabilitate) a GNM este realizata de comisariatele regionale organizate in jurul celor 8 euroregiuni din Romania, in conformitate cu recomandarile europene si este desfasurata de un personal administrativ de 9 – 10 persoane. Acordarea de personalitate juridica implica posturi noi administrative pentru fiecare judet.

Comisarul general Popa a spus ca aceste posturi se vor acoperi din cele de la regionale si din 50 de posturi de la Comisariatul General ce vor fi mutate in teritoriu. Un calcul simplu ne arata ca cele 50 de posturi mutate de la Comisariatul General (toate ocupate) si cele 80 de posturi mutate de la regionale inseamna 130 de posturi, insuficiente in comparatie cu necesarul de 215. In situatia aceasta se va provoca un deficit de 85 de posturi. Prin urmare, pentru functionarea comisariatului judetean va trebui ca doi comisari din fiecare comisariat sa plece si sa vina in locul lor doi angajati la administrativ. De aici rezulta ca puterea de inspectie a GNM scade, nu creste asa cum a motivat comisarul general al GNM. Dar, trebuie precizat ca in conformitate cu noua organigrama a GNM, toate inspectoratele judetene vor deveni cu aceasta ocazie ordonatori de credite, fapt de loc de neglijat din perspectiva viitoarei campanii electorale.

Pentru mai multe informatii viziteaza Curentul

spot_img

Ultimele știri