Curatarea mareei negre din Golful Mexic, reluata partial

Operatiunile de recuperare a titeiului deversat in Golful Mexic au fost reluate partial duminica, dupa ce au fost intrerupte timp de cateva zile din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, a anuntat un oficial din cadrul Pazei de Coasta, citat de AFP, informeaza Mediafax.

"Am inceput sa recuperam petrol in (largul statului) Louisiana, dar nu si in Alabama, Mississippi si Florida", a declarat Stephanie Hebert, citand cele patru state americane afectate, pana in prezent, de poluare.

"Nu ardem petrol in niciunul dintre aceste patru state", a adaugat ea, precizand ca reluarea operatiunilor este doar partiala, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. In schimb, ea a subliniat ca in cele patru state a fost reluata instalarea de bariere flotante, pentru a impiedica titeiul sa ajunga pe litoral.

In Golful Mexic se afla si nava taiwaneza "A Whale", cea mai mare nava de recuperare a petrolului la suprafata apei, care efectueaza o serie de teste, incepand de sambata. Nava, de marimea a patru terenuri de de fotbal si care poate recupera pana la 50.000 de barili de petrol pe zi, urmeaza sa absoarba un amestec de titei si apa, sa separe cele doua elemente si sa deverseze in mare apa purificata.

Din cauza costurilor enorme ale operatiunilor de depoluare – care ar putea ajunge, conform unor estimari, la 60 de miliarde de dolari – compania British Petroleum apeleaza la grupuri petroliere rivale si fonduri de stat, pentru a evita o posibila oferta publica de preluare ostila, afirma presa internationala.

Cotidianul The National, cu sediul in Abu Dabi (Emiratele Arabe Unite), a afirmat, in editia online, ca fonduri de stat din Orientul Mijlociu au propus o investitie strategica in BP, prin plasarea sumei de 20 de miliarde de dolari intr-un fond de incredere destinat platilor in contul depoluarii Golfului Mexic.

De asemenea, cotidianul britanic Sunday Times afirma ca BP se afla in cautarea unui investitor strategic, care sa achizitioneze intre cinci si zece la suta dintre actiuni, contra unei sume de pana la 9,1 miliarde de dolari.

Gigantul petrolier britanic BP, care s-a angajat sa plateasca indemnizatii in valoare de pana la 20 de miliarde victimelor poluarii cu titei, a estimat recent ca a cheltuit deja 2,65 de miliarde de dolari pentru operatiunile din Golful Mexic.

Autoritatile americane au extins zona si de interdictie pentru pescuit in Golful Mexic in largul statului Louisiana, in prezent zona avand o suprafata de 210.258 de kilometri patrati si reprezentand 33,5 la suta din apele federale ale Golfului Mexic.

De la scufundarea, la 22 aprilie, a platformei Deeepwater Horizon, exploatata de grupul britanic BP la 80 de kilometri distanta de coastele americane, o cantitate cuprinsa intre 30.000 si 60.000 de barili de petrol se deverseaza zilnic din puturi, situate la 1.500 de metri adancime. Potrivit autoritatilor americane, petrolul a atins, deja, o portiune de peste 700 de kilometri din coastele americane.

spot_img

Ultimele știri