Cum să te bucuri de vacanța de vară într-un mod sustenabil

Atunci când pleci în vacanță de vară, pe lângă costurile financiare, mai ai încă un preț de plătit: călătoria ta prin lume lasă urme pe drumurile pe care mergi: noxele emise de mijlocul de transport folosit, lucrurile pe care le consumi și le lași în urma ta, modul în care respecți mediul înconjurător în locurile pe care le vizitezi. Cu puțină chibzuință, documentare și deschidere către noi opțiuni, îți vei putea transforma vacanța de vis în realitate și te vei putea bucura chiar mai mult de ce are ea de oferit.

„Sustenabilitatea nu mai e de mult doar un concept, ci a devenit în ultimii ani un manifest pentru o viață echilibrată din toate punctele de vedere, inclusiv financiar. Când vine vorba de vacanțe, ea e adeseori neglijată, deoarece în astfel de perioade ne dorim să ne relaxăm, să ne bucurăm de lipsa responsabilităților zilnice. Sunt mulți factori care stimulează risipa și poluarea în turism, însă dorința de a ne oferi cât mai mult confort poate să se îmbine cu misiunea de a ne asigura un stil de viață bun, pe termen lung. Prin eforturi mici și repetate, care pot deveni obiceiuri sănătoase, fiecare dintre noi își poate reduce impactul vacanțelor, dar și al vieții de zi cu zi, asupra mediului”, a declarat Claudia Oprescu, expert CSR, BCR.

Iată ce trebuie să ai în vedere pentru a practica un turism sustenabil în vacanța de vară:

Alege un mijloc de transport prietenos cu mediul. 8% dintre emisiile de carbon la nivel global sunt cauzate de turism și de călătoriile pe care le presupune turismul (OMPE). Odată cu schimbarea climatică, e timpul să te gândești la influența pe care o ai tu ca turist și să alegi să călătorești altfel. Dacă plănuiești să vizitezi o destinație apropiată, optează pentru călătoria cu trenul, în loc să călătorești cu mașina sau avionul. Odată ajuns la destinație, optează pentru mijlocul de transport în comun, bicicleta, sau, de ce nu, mersul pe jos. Călătoria ta va fi ma lentă și mai savuroasă, prin peisajele de care vei avea aparte.

Ai gijă la ce consumi și cât consumi. Vacanțele de vară sunt perioadele în care ne place să ne oferim orice, pentru a ne răsplăti pentru munca depusă. Oricât de tentant ar fi, e bine să fim selectivi și generoși nu doar cu noi, ci și cu mediul înconjurător. Consumă mai puțin plastic și aruncă întotdeauna deșeurile la coșul de gunoi. Optează pentru un recipient reutilizabil în locul mai multor sticle de apă cumpărate și evită să consumi mâncare din recipiente de unică folosință. Dacă îți petreci vacanța la malul mării, protejează apele și nu arunca sub nicio formă deșeurile în mare.

Cum deja s-ar putea să intuiești, poți să-ți îndrepți obiceiul de consum responsabil și către alte activități. Iată aici un nou curs care te va ajuta să devii mai responsabil cu resursele tale financiare și nu numai.

Susține economica locală. Turismul reprezintă una dintre cele mai importante surse de venit ale unei țări, iar vizita ta este o contribuție la economia acesteia. Pentru a practica turismul sustenabil, în loc să investim în afacerile multinaționalelor, trebuie să îi susținem, în schimb, pe localnici și afacerile acestora. Poți începe cu locul în care te cazezi. În loc să investești într-un lanț hotelier, alege să te cazezi în locuința unui localnic. Cumpără suveniruri de la oamenii orașului, în loc să cumperi pe fugă din aeroport și alege să experimentezi bucătăria tradițională în restaurantele de familie sau în micile localuri.

Odată cu aceste opțiuni, vei alege o experiență mult mai autentică, care îți va oferi noi perspective și cunoștințe despre cultura locului pe care îl vizitezi, iar asta va transforma vacanța ta de vară într-una de neuitat. În plus, bugetul tău va fi mai puțin solicitat.

Alege să vizitezi obiective turistice mai puțin cunoscute și deplasează-te pe rute alternative. În loc să vizitezi ceea ce alege să viziteze majoritatea oamenilor, fii curios și descoperă obiectivele turistice mai puțin cunoscute. Doar pentru că ele sunt mai puțin știute, nu înseamnă că sunt și mai puțin interesante, dimpotrivă. Explorează pe cont propriu noi peisaje, studiază istoria și geografia locului și fii atent la tot ce se întâmplă în jurul tău. Mai mult, în loc să te lași condus de aplicațiile de orientare și să traversezi orașul cu ochii ațintiți asupra telefonului, creează-ți propria busolă.

Înarmează-te cu o hartă și încercă rute diferite către destinațiile pe care vrei să le vizitezi și parcurge-le pe jos sau pe bicicletă. Cu această ocazie, vei avea parte de deconectarea pe care ți-o dorești și vei descoperi lucruri noi care, altfel, trec neobservate dacă te lași pe mâna GPS-ului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri