Cum pot salva planeta? – ghid practic (II)

Text de Gabriel Paun

Consecintele pe care activitatea umana le are asupra globului sunt enorme, iar schimbarile climatice nu intarzie sa apara. Acesta este motivul pentru care reprezentantii Greenpeace s-au gandit sa intocmeasca un ghid practic care, aplicat de oameni, poate schimba viitorul sumbru al planetei. In ultima editie "Green Report", coordonatorul campaniilor Greenpeace Romania, Gabriel Paun, a facut publica prima parte a ghidului. In acest numar, seria de sfaturi continua.

Economiseste energie in bucataria ta!

Mancarea gatita in casa este grozava, iar acest lucru este bun si pentru mediu. Este mult mai bine decat sa consumi mancare decongelata sau sa mananci de la fast-food. Chiar si asa, multi bucatari taie din consumul de energie, economisind bani.

Fii constient de energie! Lasa capacul pe oala atunci cand continutul ei fierbe. Foloseste mai putina apa pentru a fierbe oua sau vegetale. Foloseste o oala cu presiune. Nu e nevoie sa incingi cuptorul, doar retine ca mancarea ta este incalzita doua minute la 70 de grade C. Daca ai o plita electrica, scoate-o din priza si lasa mancarea sa se gateasca la final fara electricitate.

Scapa de marii cosumatori de energie. Odata ce aparatura a ajuns la finalul "vietii" sale, verifica, inainte de a cumpara una noua, consumul de energie al acesteia. Vechile frigidere sunt foarte ineficiente. Cumpara cele mai eficiente aparate electrocasnice (in Europa: categoria A+ sau A++).

Tine-ti frigiderul intr-un loc racoros, niciodata langa o sursa de caldura sau in soare. Asigura-te ca sigurantele sunt intacte, lasa-l "sa respire" si tine ventilatia departe de praf. Dezgheata-l. Frigiderele si combinele frigorifice consuma mai mult cand sunt pline de gheata. Asa ca dezgheata-le din cand in cand, de exemplu cand pleci in vacanta (dar nu uita sa le cureti bine, altfel prind cu usurinta mucegai).

Nu incalzi apa cu ajutorul aparaturii electrice. Nu uita: incalzirea apei necesita multa energie, asa ca nu incalzi mai mult decat e nevoie!

Economiseste energie in baia ta!

O calorie creste temperatura unui gram de apa cu un grad: asa am invatat la scoala. Incalzirea apei pentru baie este, dupa incalzirea caloriferelor, cel mai mare consumator de energie. Insa cel mai important este cum incalzesti apa si cum o folosesti eficient. Caldura de la soare incalzeste apa gratis!

Mai bine fa un dus rapid decat o baie. Inchide apa in timp ce te sapunesti. Alege un cantecel scurt sau fluiera. Cand s-a terminat, s-a terminat si dusul. Instaleaza un cap de dus economic. Asa poti injumatati consumul de apa si de energie.

Instaleaza panouri solare. Intr-un climat temperat, o arie de 2 metri patrati/persoana este suficienta pentru a produce 60% din apa pentru dus si pentru spalat. Acest procent poate creste la 100 in regiunile calde. S-a dovedit deja, prin practica, faptul ca aceasta optiune este eficienta – intrebati specialistii pentru detalii.

Economiseste la spalat. Spala la o temperatura joasa si uita de prespalat. Spalatul la o temperatura normala va scoate rufele curate, si consumul va scadea la 80%. Spala intodeauna cu cuva plina. Daca poti, conecteaza masina de spalat la o sursa de apa calda.

Pune rufele la uscat la soare. Uscatoarele sunt adevarati consumatori de energie. O gospodarie de patru persoane ce-si arunca uscatorul de rufe economiseste 480 kw/h si 300 kg de CO2 anual.

Nu folosi dispozitive pe baza de baterii reincarcabile electric, cum ar fi periute de dinti sau epilatoare, pentru ca acestea consuma mai multa energie decat o fac electronicele in general. Dar daca totusi iti achizitionezi un astfel de dispozitiv, asigura-te macar ca il incarci corespunzator. Scoate-l din priza de indata ce s-a incarcat, foloseste-l pana se descarca complet si debaraseaza-te de el intr-un mod corespunzator.

Cateva ponturi despre incalzirea locuintei

Toti ar trebui sa avem o locuinta calduroasa pe timp de iarna. Dar cel mai important e sa-ti incalzesti casa, nu imediata ei apropiere. Incal zirea ineficienta este una dintre cauzele principale atunci cand vine vorba despre pierderi de energie. Dar potentialul de a economisi aceasta energie este fantastic. Cateva trucuri simple si cateva investitii pot scadea semnificativ valoarea facturilor pentru incalzire.

Nu incalzi mai mult decat este necesar. 18-20 de grade Celsius sunt, de regula, suficiente pentru o sufragerie, iar in dormitor, hol sau alte incaperi folosite mai putin, temperatura poate fi mai scazuta. Asa ca fa bine si tine usile inchise. Nu lasa niciodata sistemul de incalzire pornit atunci cand nu esti acasa.

Instaleaza termostate programabile, care regleaza automat temperatura camerei: mai cald ziua si mai rece noaptea. Instaleaza izolatoare termice sau convinge-ti tamplarul sa o faca. Ferestrele vechi pot fi o sursa mare de pierderi de caldura, nu doar geamul, ci mai ales tamplaria sau sistemele de inchidere necorespunzatoare.

Aeriseste camerele rapid! Cel mai bun mijloc pentru ca aerul proaspat sa intre in camera e sa inchizi instalatia de incalzire, sa deschizi fereastra si sa o lasi putin pentru ca aerul sa patrunda. Este rapid, si in acest mod peretii camerei nu se racesc. Nu lasa niciodata deschis sistemul de incalzire atunci cand aerisesti camera. Cu fiecare grad cu care scazi temeratura in camera ta economisesti pana la 6 procente din consumul de energie!

Fa-te comod! O izolare adecvata a peretilor exteriori, in poduri sau a pivnitelor poate reduce costurile la incalzire pana la jumatate. Intreaba autoritatile in legatura cu subventiile pentru acest tip de investitii.

Verfica sistemul de incalzire. Noile sisteme sunt mult mai eficiente, iar beneficiile sunt vizibile in scurt timp. Nu uita ca orice sistem de incalzire are nevoie de intretinere. Avertizare: sistemele electrice de incalzire sunt extrem de ineficiente, consuma foarte multa energie si trebuie inlocuite.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri