Cum a declarat Ministerul Mediului război tăierilor ilegale de lemne

„Tăierea ilegală a pădurilor reprezintă o problemă spinoasă și adânc înrădăcinată în țara noastră, de aceea, pentru stoparea fenomenului ce aduce cu sine urmări grave pentru climă și nu numai, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a declarat război tuturor celor care vor să ocolească legea și să se îmbogățească prin exploatările ilegale!”, scrie Bogdan Balanișcu, secretar de stat (PSD), într-un nou articol de opinie pentru Green Report: 

Măsurile luate la nivelul Ministerului pentru a-i descuraja pe hoții de masă lemnoasă, dat fiind că vorbim practic de un furt din tezaurul național natural, au fost gândite pentru a se afla într-o complementaritate. Ca de exemplu, am interzis exploatarea masei lemnoase din păduri pe timpul nopții, nemaifiind emise avize de însoțire a maselor lemnoase de la locul de recoltare în intervalul orar 20:00- 07:00, pentru lunile octombrie-martie, și în intervalul orar 20:00- 06:00, pentru lunile aprilie – septembrie.

Totodată, au fost automatizate verificările la nivel de 20 de metri de lemn transportați prin persoane fizice, dat fiind că de la această cantitate de masă lemnoasă în sus se discută despre transportatori mari și autorizați.

Cu ochii în patru pe tăietorii ilegali de lemn

Decizia de interzicere a exploatării pe timpul nopții este strâns legată de faptul că sistemul informatic integrat de protejare a pădurilor din România, SUMAL 2.0, nu mai permite emiterea avizelor de însoțire a masei lemnoase în intervalele menționate anterior, în timp ce autoritățile de control au acces suplimentar la datele furnizate de aplicația națională în vederea identificării mai rapide și eficiente a activităților ilegale care zguduie din temelii domeniul silvic.

Drumul până la câștigarea bătăliei pe care o ducem cu hoții de lemn este lung, dar știm că prin fiecare decizie luată la nivel central mai facem un pas important pentru salvarea pădurilor din România. Mai mult, odată cu lansarea SUMAL – Inspectorul Pădurilor, tot mai mulți cetățeni au început să verifice transporturile de masă lemnoasă pe care le văd și să sesizeze Poliția dacă acestea nu figurează în sistem! Iată că cetățenii de rând au devenit practic partenerii noștri, conștientizând că avem un inamic comun și un scop comun – salvarea bogăției verzi de care dispune România. Spiritul civic al cetățenilor este foarte dezvoltat atunci când vine vorba despre combaterea furtului de lemn.

O altă măsură luată, spun eu extrem de importantă, a reprezentat instalarea camerelor de supraveghere pe drumurile forestiere și înăsprirea controalelor, pentru a împiedica scoaterea lemnului din pădurile noastre! Reiterez faptul că toate structurile care au ca domeniu de activitate sectorul silvic își unesc forțele cu noi, lucru care ne dă curaj și încredere în faptul că, treptat, vom stopa furtul de lemn.

Acțiuni ample de împădurire

Având în vedere că pădurea este o resursă epuizabilă în timp, reprezentantul Guvernului susține că în țara noastră vor avea loc acțiuni masive de împădurire. O veste bună este dată de faptul că, în anii ce vor urma, 500 de milioane de euro vor fi redirecționați către țara noastră până în 2026, cu scopul sprijinirii regenerării suprafețelor de fond forestier afectate de calamități naturale, dar și pentru susținerea deținătorilor de terenuri agricole adecvate pentru împădurire, o parte din bani urmând să fie redirecționați astfel spre consolidarea și creșterea plămânului verde al tării noastre și, de ce nu, al Europei.

Conform cerințelor impuse de europeni, pentru a beneficia de ajutor, deținătorii de terenuri agricole trebuie să creeze zone de pădure de cel puțin 0,5 ha, sau perdele forestiere de protecție, fiind vorba despre rânduri de arbori și arbuști pentru a proteja terenurile agricole împotriva eroziunii eoliene și a secetei, cu o suprafață de cel puțin 0,1 ha.

Mai mult, împădurirea trebuie realizată în baza unui plan de proiect aprobat de Garda Forestieră, în care sunt detaliate speciile de arbori și arbuști care urmează să fie plantați, precum și densitatea plantațiilor, iar terenul propus spre împădurire să se preteze la demararea unei astfel de acțiuni!

Concomitent cu aceste măsuri, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lucrează, alături de mediul universitar și specialiști în domeniu, la elaborarea Strategiei Forestiere Naționale 2030, document de țară asumat și finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu suma de 1,227 milioane de lei.

 

Bogdan Balanișcu este de profesie inginer, absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații, din cadrul Universității Tehnice „G. Asachi” Iași. A fost implicat activ de-a lungul anilor în organizații studențești și în diferite ONG-uri. Balanișcu este de mai bine de 17 ani în echipa PSD Iași. Experiența sa profesională este legată de mediul antreprenorial, fiind totodată implicat și în administrația locală și centrală. În prezent este secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Green Report a invitat reprezentanții tuturor formațiunilor politice să își publice ideile, cunoștințele și părerile despre protecția mediului, pe platforma noastră. Ceea ce ne propunem este o dezbatere reală, care să conducă la politici de mediu mai bune pentru România. Ideile prezentate reprezintă punctele de vedere ale autorilor și nu neapărat ale Green Report.

Citește și: De ce nu are România o lege care să protejeze arborii remarcabili seculari și ce se poate face

spot_img

Ultimele știri