Cui intind capcane morile de vant

Grupul de Initiativa pentru constituirea Asociatiei Marilor Consumatori Industriali de Energie (AMIE) avertizeaza cu privire la capcanele propunerii facute de Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA), pentru modificarea proiectului de ordonanta privind sprijinirea energiei verzi, se arata intr-un comunicat al AMIE.

Prin invocarea unei scaderi ipotetice a pretului pentru consumatorii captivi, RWEA doreste pastrarea tuturor privilegiilor pentru producatorii de energie verde, o masura care ar creste pretul electricitatii pentru populatie si pentru toti ceilalti consumatori si, de asemenea, ar putea pune in pericol siguranta sistemului energetic national”, potrivit aceluiasi comunicat.

Grupul de initiativa pentru constituirea Asociatiei Marilor Consumatori de Energie include cei mai mari consumatori de energie din Romania. Printre aceste companii se numara Alro Slatina si ArcelorMittal Galati, care au un consum de energie de aproximativ 10% din totalul produs in Romania.

Din cauza specificului de productie, companiile din sectorul de energie eoliana nu pot, din punct de vedere tehnic, sa livreze electricitate la un nivel constant, cu atat mai putin pentru un consum profilat, asa cum este cel de pe piata reglementata. Aceasta se transpune in costuri mai mari cu alimentarea cu electricitate si intr-o presiune mai mare pe termocentrale”, sustine AMIE.

Reprezentantii Asociatiei mai spun ca aceste inconsecvente, in furnizare, reprezinta costuri mai mari cu electricitatea, deoarece diferenta pe care furnizorii de energie eoliana nu o pot acoperi, trebuie livrata de termocentrale. Ca urmare, factura finala a consumatorilor casnici si a micilor consumatori va ramane aceeasi, in cel mai bun caz, sau ar putea sa creasca in functie de conditiile meteo.

In plus fata de costurile mai mari pentru intregul sistem energetic, propunerea inaintata de RWEA se aplica pe termen scurt, deoarece incepand cu 2014, piata reglementata se va diminua, iar din 2017-2018 va disparea si toti consumatorii vor avea acces la piata libera, in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene.

De asemenea, producatorii de energie eoliana isi vor pastra toate privilegiile, inclusiv pretul certificatelor verzi, numarul certificatelor verzi pe MWh produs, dar vor avea si garantia ca vor vinde toata energia pe care o produc la un pret fix, indiferent de evolutia pietei”, se arata in acelasi comunicat.

Asociatia avertizeaza ca “acest lucru va avea un impact direct nu numai asupra consumatorilor captivi pe care ar fi dispusi sa ii ajute, dar si asupra intregii piete de energie din Romania si ar putea afecta eforturile autoritatilor de a creste eficienta termocentralelor. Astfel, toata energia mai scumpa va ajunge exclusiv pe piata libera (OPCOM), rezultand preturi mai mari pentru toti consumatorii care cumpara de aici”.

Consumatorii vor trebui sa plateasca mai mult, pentru un numar mai mare de certificate verzi. Toate aceste masuri au un impact direct si imediat asupra tuturor consumatorilor industriali, care trebuie sa plateasca dublu fiecare MWh, din cauza taxelor incluse in pretul final. Prin urmare, ei vor deveni mai putin competitivi pe pietele internationale si vor fi fortati sa isi reduca activitatea sau chiar sa inchida operatiunile din Romania”, incheie AIEA.

Membrii fondatori platesc anual peste 100 de milioane de euro la bugetul de stat si la bugetele locale, au exporturi cumulate de peste un miliard de euro si au realizat investii care depasesc un miliard de euro in Romania, avand strategii de dezvoltare pe termen lung pentru operatiunile locale.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri