Text de Dan Iancu
Aparent, industria ce se ocupa de informatii este relativ curata. Pana mai deunazi nimeni nu a facut vreo imputare directa, iar preocuparile au fost legate mai ales frecvente, numar de pixeli sau viteze de calcul. Putina lume se gandea ca totul se leaga si castigurile tehnologice au un pret in consumuri de orice fel, majoritatea fiind de natura nu tocmai prietenoasa.
Un inventar al daunelor produse de TIC trebuie sa inceapa cu energofagia, sa treaca prin materialele folosite si se lafaie in padurile ce ne trec prin imprimante. Preocuparile producatorilor pentru produse ecologice, incluzand aici si pachetele de programe, nu numai hardware-ul. Ideea principala e un control automat al resurselor folosite pentru a nu consuma inutil atunci cand activitatile nu cer foarte mult. De exemplu se pot programa diferiti parametri cu cote speciale la activitatile de birou, altele decat cele de multimedia sau jocuri.
Evident ca omul ramane principalul factor de decizie in aceasta cursa contra cronometru. Degeaba ai in sistemul de operare scheme de economisire a energiei, daca ele nu sunt folosite. De obicei la instalare exista valori implicite, pe care unii dintre noi le reseteaza, cativa din comoditate, altii din faptul ca anumite promisiuni nu sunt valabile precum sunt scrise in manualele de functionare ale calculatorului sau ale respectivului program.
Pornind de aici, de la atentia data unor astfel de amanunte, putem hotara cu maxima "zgarcenie" cind si cum dam o foaie la tiparit sau ce aparat cumparam, pentru a fi mai usor de reciclat dupa "deces". Ma intreb, cine se gandeste atunci cand trebuie sa achizitioneze un sistem sau doar un calculator, care este implicatia ecologica a respectivului obiect sau serviciu. O preferinta evidenta intr-o pieta matura da tonul la cantec, astfel incat cei care produc sa-si puna clar aceasta problema. Zilele trecute am fost la o prezentare de imprimante ce aveau tot soiul de atestari. Doua mi s -au parut relevante si anume diplome prin care se arata ca respectivele multifunctionale respectau standarde ecologice in fabricarea lor atat pentru Europa, cat si in SUA. E esential sa vrei sa achizitionezi asa ceva, iar nu cutii indiferente, ba chiar ostile mediului.
Toate aceste decizii, marunte sau sacaitoare uneori, ajuta chiar daca nu se vede imediat o urmare palpabila. Tre buie sa fim constienti ca pana sa cerem altora, exemplul personal este necesar, desi nu si suficient. Totul incepe de la si cu noi. Ma gandesc la o lista verde pentru TIC-ul romanesc unde firmele sa ne cheme pentru a le spune daca intrunesc sau nu conditiile. Fara existenta unui voluntariat in domeniu nu cred in declaratii.
Dan Iancu este redactorul sef al revistei PC Magazin