Cronica Romana: Ziua Europeana a Parcurilor

Lansata cu scopul de a ilustra importanta ariilor naturale protejate europene, „Ziua Europeana a Parcurilor”, sarbatorita in data de 24 mai a fiecarui an, a fost lansata de Federatia Europeana a Parcurilor, EUROPARC si marcheaza crearea, in anul 1909, a primelor noua parcuri nationale din Europa, in Suedia. In Romania, primul parc national a fost Parcul National Retezat, infiintat in 1935.

Pentru marcarea acestui eveniment, pe 23 mai a.c. in Bucuresti, la Muzeul Taranului Roman, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, impreuna cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au organizat o intalnire cu toate administratiile parcurilor, atat cele gospodarite de regie, cat si celelalte patru, aflate in grija altor institutii, inclusiv Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Evenimentul a fost completat si cu o impresionanta expozitie foto pe aceeasi tema: parcurile nationale si naturale din Romania.

Dintre participanti putem mentiona reprezentanti de la: Romsilva, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Jandarmeria Romana, Academia Romana, ONG-uri, Universitatea Bucuresti, licee, scoli etc.

Eveniment cu tripla semnificatie

Scopul evenimentului l-a constituit scoaterea in evidenta a necesitatii masurilor de ocrotire in ariile naturale protejate, in contextul legislatiei in vigoare, realizarile de pana acum, a problemelor cu care acestea se confrunta, precum si importanta constientizarii publice in domeniul conservarii si administrarii durabile, a diversitatii biologice pe care ariile protejate o sustin.

De remarcat ca in acest an, evenimentul a avut o tripla semnificatie. El a marcat atat „Ziua Europeana a Parcurilor”, cat si „Ziua Internationala a Diversitatii Biologice” (proclamata de Organizatia Natiunilor Unite la 22 mai), precum si „2008, Anul Pamantului”, instituit de MAB – UNESCO.

Potrivit reprezentantilor RNP – Romsilva, in preajma aceleiasi zile, pe raza tuturor parcurilor nationale si naturale administrate de regie, au fost organizate simpozioane, expozitii, concursuri, actiuni de ecologizare etc., toate avand aceeasi tematica: ariile naturale protejate.

„In viitor, prioritar pentru activitatea administratiilor parcurilor va fi mentinerea capitalului natural in starea sa initiala, protejarea biodiversitatii si a ecosistemelor, accesarea fondurilor UE, precum si incurajarea si dezvoltarea activitatilor cu scop stiintific, educativ, recreativ si ecoturistic. Pe raza parcurilor vor fi, in continuare, sustinute activitatile traditionale desfasurate de comunitatile locale, cu respectarea principiului gestionarii durabile a resurselor”, a conchis Cristian Apostol, directorul Directiei Strategii, Marketing si Cooperare Internationala din cadrul Romsilva.

Pentru mai multe informatii viziteaza Cronica Romana

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri