Etichetele de pe produsele alimentare ar trebui sa contina informatii nutritionale, precum si recomandari cu privire la consumul zilnic. Asa au votat, recent, deputatii europeni, care au respins propunerea de introducere a sistemului tip semafor pentru mentionarea continutului de sare, zahar, grasimi in produsele alimentare procesate, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European (PE).
Europarlamentarii intentioneaza sa acorde consumatorilor posibilitatea de a alege in cunostinta de cauza, limitand in acelasi timp, pe cat posibil, povara administrativa si financiara a producatorilor. Renate Sommer (PPE, DE), raportorul PE pentru acest dosar a comentat: “In general sunt multumita cu rezultatul votului de azi cu privire la reguli mai clare pentru etichetarea produselor alimentare. Personal, sunt bucuroasa ca deputatii nu au sprijinit sistemul de tip semafor, dar consider ca putem continua imbunatatirea actualei propuneri in vederea unei mai bune informari a consumatorilor”.
Membrii PE au sustinut varianta Comisiei, potrivit careia cantitatea de lipide, acizi grasi saturati, zaharuri, sare si energie trebuie indicata pe partea frontala a ambalajului. Informatiile trebuie insotite de recomandari privind consumul zilnic si exprimate per 100 gr sau 100 ml. Ei doresc ca si cantitatea de proteine, glucide, fibre si acizi grasi transnaturali si artificiali sa fie inclusa undeva pe ambalaj. Majoritatea eurodeputatilor au respins un amendament propus de S&D, Verzi si GUE care cerea introducerea sistemului de tip semafor, care ar fi mentionat continutul de sare, zaharuri sau grasimi “scazut”, “mediu” sau “ridicat”, in combinatie cu culorile verde, galben si rosu.
Ei se opun ca astfel de sisteme sa functioneze in mod paralel la nivel national. Desi etichetarea obligatorie a tarii de origine exista deja pentru anumite produse, precum carnea de vita, miere, fructe si legume proaspete si ulei de masline, deputatii sustin extinderea etichetarii obligatorii si asupra tuturor tipurilor de carne, produselor lactate, fructelor si legumelor si produselor cu un ingredient.
Tara de origine trebuie mentionata si pentru carnea si pestele utilizate din produsele procesate. In cazul carnii, tara de origine se defineste ca fiind tara in care animalul s-a nascut, a fost crescut in cea mai mare parte a vietii si apoi sacrificat. Carnea, respectiv produsele din carne obtinute de la animale care nu au fost asomate inainte de sacrificare, ci au fost sacrificate ritualic, trebuie etichetate ca atare.
Deputatii doresc ca alimentele care nu au fost preambalate, precum carnea de la macelarie, sa fie exceptate de la regulile privind etichetarea. Microintreprinderile care produc alimente produse artizanal ar trebui, de asemenea, excluse. Rezolutia legislativa a PE fost adoptata cu 559 de voturi “pentru”, 54 “impotriva” si 32 de abtineri. Totusi, se estimeaza ca nu va exista un acord rapid cu Consiliul, fiind probabil sa se ajunga la a doua lectura. Odata ce legislatia va fi adoptata, intreprinderile cu profil alimentar vor avea trei ani la dispozitie pentru a se adapta la noile reguli.