O problema importanta pentru mentinerea standardelor de mediu este reciclarea deseurilor din material plastic. Doi cercetatori japonezi au obtinut o metoda simpla pentru degradarea nailonului in caprolactam- elementul component al polimerului.
Metoda presupune incubarea fragmentelor de material plastic cu solutii ionice la o temperatura de 300 °C si recuperarea caprolactamului prin distilarea directa a produsului de reactie. Caprolactamul recuperat poate fi refolosit in sinteza de materiale plastice.
Cei mai multi dintre noi folosim zilnic produse confectionate din materiale plastice si de cele mai multe ori acestea ajung in lada de gunoi sau, mai rau, pe campul din spatele casei. In ambele cazuri, acesti polimeri artificiali, contribuie enorm la poluarea terestra. O metoda eficienta pentru inlaturarea efectului poluant presupune reciclarea acestor materiale prin descompunerea lor si refolosirea monomerilor constituenti. Metodele cunoscute in prezent folosesc solventi si aparate speciale, iar procesul de degradare necesita temperaturi si presiuni ridicate, facand astfel procesul de reciclare foarte costisitor.
Revista Organic Letters a publicat recent o noua metoda de descompunere a nailonului in caprolactam – elementul care sta la baza polimerului. Rezultatele obtinute de Akio Kamimura si Shigehiro Yamamoto de la Universitatea Yamguchi din Japonia descriu o metoda relativ simpla, care nu necesita conditii de laborator neobisnuite.
Metoda presupune incubarea materialelor plastice cu lichide ionice, solutii care contin aproximativ 99,9% ioni incarcati pozitiv sau negativ, la presiune normala. Solutia ionica poate fi reutilizata de cel putin cinci ori, iar conditiile de reactie sunt usor de obtinut.
Succesul acestei metode pe scara industriala va fi determinat de costul solutiilor ionice utilizate. Pentru ca acestea sunt inca deosebit de costisitoare, ele vor trebui sa fie refolosite probabil de mai multe ori, deci trebuie sa aiba o stabilitate ridicata. Cu toate acestea, metoda este promitatoare si poate sa devina o modalitate de reciclare a nailonului la nivel industrial.
Pentru mai multe informatii vizitati Cronica Romana