Cronica Romana: Polonia incearca sa blocheze proiectul UE privind emisiile de CO2

Polonia incearca sa formeze o minoritate de blocaj in Uniunea Europeana in ceea ce priveste lansarea sistemului de „licitare completa” a cotelor de dioxid de carbon fixate pentru statele membre, incepand din 2013, a declarat Michal Boni, unul dintre consilierii apropiati ai premierului Donald Tusk (in foto), perceput in general ca fiind pro-european, spre deosebire de predecesorul sau si de presedinte Lech Kaczinsky.
Varsovia este nemultumita de hotararea Comisiei Europene de a reduce cotele de emisii de CO2 si cauta aliati in cadrul UE pentru a bloca decizia. In special, sunt vizate noile state membre ale UE, care din dorinta de a cunoaste o dezvoltare economica rapida, au nevoie de consolidarea sectoarelor energofage, dar ele sunt in acelasi timp responsabile de aproape jumatate din totalul emisiilor de dioxid de carbon din Europa.
„Incercam sa gasim aliati pentru pozitia noastra, mai ales in randul noilor state membre. Este posibila formarea unei minoritati de blocaj si depunem eforturi in aceasta privinta”, a declarat Michal Boni.

Potrivit actualei scheme de tranzactionare a cotelor de emisii poluante (ETS), pe baza careia companiile mari poluatoare pot cumpara credite pentru emisii de dioxid de carbon de la firmele mai putin poluatoare in limitele cotelor nationale de emisii de CO2, 90% dintre aceste credite sunt acordate gratuit.

Pachetul legislativ privind schimbarile climatice, prezentat de Comisia Europeana in luna ianuarie, propune ca din anul 2013 companiile sa fie obligate sa achizitioneze aceste credite in cadrul unor licitatii internationale, in unele sectoare, precum productia de energie electrica, procentul creditelor acoperite de aceste licitatii fiind de 100%. Masurile, destinate sa duca la reducerea emisiilor de CO2 in UE cu 21% pana in 2020, in raport cu nivelul din anul 1990, mai propun ca Bruxelles-ul sa scada numarul total al creditelor disponibile pentru emisii de CO2 cu 1,74% in fiecare an, incepand cu 2012.

Insa Polonia, care produce 96% din necesarul sau de energie electrica in termocentrale pe carbune, se teme ca sistemul de licitare a cotelor de emisii de CO2 va duce la falimentul companiilor sale energetice, in favoarea firmelor occidentale mai bogate, care sunt mai eficiente si care investesc masiv in noile tehnologii. „Presedintia franceza a UE va incerca sa inchida acest subiect, asa ca trebuie sa fim si mai activi in urmarirea obiectivului nostru – dezvoltarea economica”, a explicat Michal Boni.

Polonia este poate una dintre cele mai dificile tari atunci cand vine vorba de enegocierea intereselor nationale in cadrul organismelor europene. Sunt deja notorii episoadele cu negocierea pana la ultimul eurocent din buget in 2004, cand tara de-abia aderase la UE, apoi maratonul de o noapte intreaga pentru semanrea Tratatului de la Lisabona in decembrie 2007 sau blocarea acordului UE-Rusia pana cand Moscova a acceptat sa reia importurile de carne poloneza, interzise pe motive pretins sanitar veterinare.

Noutatea este, insa, opozitia fata de Bruxelles a premierului Tusk, perceput anterior ca fiind un euroentuziast.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri