Mai multe personalitati din diferite domenii au adresat, ieri, deputatilor o scrisoare in care le solicita sa sustina o initiativa legislativa privind interzicerea cianurii in minerit, care va fi votata in curand in plenul Camerei Deputatilor, informeaza Rompres. Cei 20 de semnatari ai scrisorii, transmisa in numele Coalitiei „Romania fara cianuri!”, considera „inacceptabila folosirea cianurii in minerit intr-o tara in care mineritul cu cianuri a cauzat cel mai mare accident din acest sector”. Acestia solicita deputatilor „o pozitie ferma de sustinere” a propunerii legislative initiate, in 2007, de senatorii Gheorghe Funar (PRM) si Peter Eckstein Kovacs (UDMR), pentru completarea art. 4 din Legea minelor nr. 85/2003, privind interzicerea folosirii cianurilor in minerit in Romania.
In document se arata ca in Romania, in acest moment, nicio operatiune miniera nu utilizeaza cianura in procesul de extragere a aurului si argintului, astfel ca interzicerea cianurii in sectorul minier nu ar avea consecinte sociale si economice. Insa zonele miniere in care s-a utilizat cianura in trecut sunt permanent expuse pericolului acestei substante extrem de toxice pentru oameni si mediu, se atrage atentia in scrisoare. Este mentionat accidentul cu cianura care a avut loc in Baia Mare, in anul 2000, numit „Cernobilul acvatic”, cand mii de tone de peste au murit in raurile Tisa si Dunare din cauza unei scurgeri de cianuri de la mina Aurul, detinuta de compania australiana Esmeralda.
„99.000 metri cubi de ape reziduale cu cianuri s-au revarsat din lacul de decantare al minei si au produs cel mai mare dezastru ecologic din Europa din ultimul deceniu. Cu peste 25 de accidente si deversari majore in intreaga lume intre 1998-2006, este din ce in ce mai evident ca cianura prezinta un pericol continuu pentru mediul inconjurator pe durata a zeci de ani” – se subliniaza in text.
Semnatarii scrisorii, alaturi de Coalitia „Romania fara cianuri!”, considera ca interzicerea cianurii in minerit trebuie sa devina o prioritate in problematica de mediu din Romania si sustin ca partidele parlamentare pot contribui direct la aceasta. „Din nefericire, la opt ani de la tragicul accident din Baia Mare nu exista reglementari si mecanisme suficiente pentru prevenirea unor astfel de accidente. Aproximativ 30% din acidul cianhidric generat de activitatea de cianurare din uzina de procesare se pierde in aer. Acidul cianhidric este catalogat drept gaz toxic de lupta prin Conventia privind interzicerea dezvoltarii, producerii, stocarii si folosirii armelor chimice, precum si a distrugerii acestora, conventie deschisa spre semnare la Paris in 1993. Acidul cianhidric a fost folosit in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial in camerele de gazare naziste de la Auschwitz si Maidanek sub numele de Zyklon-B” – se arata in scrisoare.
Pe pagina de internet www.faracianura.ro, creata special de Coalitia „Romania fara cianuri!” pentru a sustine interzicerea cianurii in Romania – oferind informatii despre aceasta initiativa legislativa, precum si despre cianura si efectele ei -, a fost implementat un sistem de vot si petitii on-line. Pana acum, pe aceasta pagina, peste 8.300 persoane s-au declarat in favoarea interzicerii cianurii in minerit in Romania, reprezentand un procent de 98% dintre semnatari, mentioneaza documentul.
Printre semnatarii scrisorii adresate Camerei Deputatilor se numara Inalt Preasfintia Sa Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, presedintele Academiei Romane, profesor Ionel Haiduc, regizorul si producatorul Cristian Mungiu, actrita Anamaria Marinca, jurnalistii Mircea Toma si Liviu Mihaiu, Florin Piersic Jr., regizor, scenarist si actor, si omul de radio Mihai Morar.
Pentru mai multe informatii viziteaza Cronica Romana