Cronica Romana: Italia, tarile estice si, posibil, Germania se opun planului climatic al UE

Tratativele in cadrul UE privind masurile ce trebuie luate impotriva incalzirii globale sunt inca deschise. Consiliul ministrilor mediului din UE, desfasurat ieri la Luxembourg, a ilustrat destul de graitor divizarea sefilor de state si de guverne privitoare la schimbarea climatica si energiile regenerabile.

Intr-un articol al cotidianului italian „Il Giornale”, peste o treime dintre tarile membre ale UE nu sunt de acord privind rapiditatea planului de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pana in 2020. Cererea Italiei de „a avea mai mult timp la dispozitie pentru a aprofunda tema costurilor pentru reducerea acestor emisii a fost impartasita de alte noua state”, a declarat premierul italian Silvio Berlusconi.

Italia este liderul unei coalitii a noua tari (Cehia, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Bulgaria, Slovacia si Polonia) care se opun planului Comisiei Europene, aliniere ce aminteste de sprijinul Europei de Est fata de coalitia multinationala a SUA in misiunea din Irak, din 2003.

Italia o face din „rationalitate”, avand in vedere momentul dificil pentru economiile mondiale si costurile foarte mari potrivit unor studii, in timp ce restul de noua tari se considera dezavantajate din start, in lumina sacrificiilor cerute si de cea mai recenta aderare la Uniune. Prin urmare, acestea nu se simt in masura sa suporte povara economica a pachetului privind clima sub forma lui actuala. Pozitia care apare mai putin ferma in acest grup de tari „rebele” este tocmai cea a Pragai, care se abtine de la a adopta o opinie oficiala, posibil si din ratiuni diplomatice (de la 1 ianuarie 2009, Cehia va asuma presedintia rotativa a UE).

„Il Giornale” aminteste ca deja in cursul saptamanii trecute, cele noua tari si-au expus pozitiile de ingrijorare fata de calendarul si modalitatile planului. Polonia va prezenta la Luxembourg o adevarata contrapropunere. Schema poloneza prevede o revizuire a cotelor de CO2 prin licitatii si cererea de a se tine seama de PIB-ul national pentru calcularea costurilor severului pachet 20-20-20. Italia sustine o clauza de revizuire a pachetului 20-20-20: 20% reduceri ale emisiilor de dioxid de carbon, 20% in plus energie regenerabila si 20% eficienta energetica suplimentara, pana in 2020. Ipoteza este de a se da unda verde pachetului la summit-ul european din decembrie, dar permitand ajustari in lumina evaluarii impactului costuri-beneficii al planului, de efectuat in cursul lui 2009.

Contra-pachetul tarilor din Est, a declarat premierul polonez Donald Tusk, este o propunere vitala pentru economiile acestor tari si le permite „tarilor celor mai sarace sa supravietuiasca”. Varsovia va fi cap de serie al opozitiei noilor membri. Este vorba de propuneri care nu coincid deplin, cea italiana si cea a grupului polonez, dar la Luxembourg opozantii fata de calea aplicarii imediate vor fi zece din 27. Fara a-l uita insa, nu pe al 11-lea, ci oricum o tara sceptica precum Germania, cu greutate in UE, care nu accepta planul privind clima asa cum se prezinta el si fara modificari.

Pe frontul sustinatorilor planului UE s-a plasat cu hotarare presedintia semestriala franceza, care si-a reafirmat in repetate randuri angajamentul de a „incheia partida” pana in luna decembrie a acestui an, la fel cum a procedat si Comisia Europeana.

spot_img

Ultimele știri