Ieri, la sediul din Bucuresti al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) – Romsilva, in cadrul unei conferinte de presa, noua conducere a Regiei a prezentat un scurt bilant al activitatii acestei institutii, pe anul 2008. Din cuvantul actualului director general al Romsilva, Florian Munteanu si al directorului general adjunct, Gheorghe Nichiforel, am putut trage concluzia ca, cu sau fara voia noastra, padurile patriei trebuie administrate de specialisti.
Activitati tehnice in fondul forestier
Fondul forestier proprietate publica a statului, aflat in administrarea RNP – Romsilva, ocupa la sfarsitul anului trecut, o suprafata totala de 3.516.668 ha, cu 152.271 ha mai putin fata de aceeasi data a anului precedent.
Preocuparea pentru regenerarea suprafetelor de pe care s-a recoltat masa lemnoasa, pentru impadurirea terenurilor fara vegetatie forestiera, care nu au avut alte folosinte precum si pentru reconstructia ecologica a terenurilor afectate de diferite forme de degradare, transmise in administrarea Romsilva sau prin achizitii proprii, au constituit in anul 2008 obiective prioritare in programul de activitate al acesteia.
Programul de regenerare aprobat de Consiliul de Administratie al regiei, de 15.400 ha, a fost realizat in procent de 102 la suta, executandu-se lucrari pe suprafata totala de 15.704 ha, cu 304 ha mai mare decat cea programata.
Masa lemnoasa de recoltat in anul 2008, in conditiile noului Cod Silvic, s-a dimensionat la 10.167 milioane mc. Din cauze ce tin mai degraba de insuficienta capacitatilor tehnice, neachitarea la timp a contravalorii cantitatilor achizitionate de agentii economici s.a. la sfarsitul anului trecut s-a constatat o nerealizare de circa 527 mc, aproximativ 5,2 la suta fata de program.
In ceea ce priveste lucrarile de protectia padurilor, acestea s-au realizat pe 250.750 ha, la care s-au mai adaugat 26.536 ha din padurile private administrate pe baza de contract. Lucrarile de protectie a padurilor presupun actiuni de tratare a puietilor inainte de plantare, a arboretelor, plantatiilor tinere si in cazul regenerarilor naturale.
In urma actiunilor intreprinse in comun cu organele de ordine publica ale statului, pentru infractiunile comise in padurile proprietate publica a statului, s-au aplicat amenzi de peste 14 milioane lei, s-au confiscat cca 13.800 mc materiale lemnoase si aproape 10.000 pomi de Craciun.
In padurile private, condusi pe baza contractelor de administrare, s-au efectuat 16.031 inspectii de fond si 1.007 inspectii partiale, imputandu-se suma de 1.228.254 lei.
Valorificarea produselor padurii a permis realizarea unei cifre de afaceri de 1.149.479 mii lei, reprezentand 97,4% din programul de 1.180.000 mii lei al anului 2008.
Exportul, in principal al produselor obtinute din prelucrarea lemnului, al vanatului viu, al impletiturilor din rachita, al mangalului, precum si prin organizarea actiunilor de vanatoare cu vanatori straini, a adus venituri de peste 14 milioane euro, reprezentand 95,3% din programul anual de 14,9 milioane euro.
Investitii
Programul de investitii pe anul 2008 a insumat 211.736,4 mii lei, din care 49,75 la suta alocatii bugetare si credite externe, 25,27 la suta fonduri proprii si 24,98 la suta fonduri extrabugetare.
Principalele activitati finantate de la buget si din credite externe se regasesc in lucrari de corectare a torentilor, de constructie a drumurilor forestiere si de reconstructie ecologica. Fondurile extrabugetare au permis efectuarea lucrarilor de constructie si reabilitare a drumurilor forestiere. Din surse proprii, Regia a putut finanta continuarea lucrarilor de constructii – montaj la obiective, precum sedii administrative, centre de productie si achizitionarea de utilaje independente.
Cresterea si valorificarea cailor de rasa
La finele lui 2008, efectivul total de cabaline din structura regiei, era de 3.533 capete, din care 1.523 capete efectiv de patrimoniu genetic – categoria Herghelia Nationala, 1.141 capete tineret in crestere, 753 capete adulte destinate vanzarii, iar 116 capete cabaline pentru sport si agrement.
La inceputul anului 2008, in inventarul depozitelor de armasari ale RNP, existau 973 armasari ce pot fi pusi la dispozitia statiunilor de monta publica. Pe parcursul sezonului 2008 au fost solicitati in statiuni comunale 256 de armasari de monta publica.
Administrarea parcurilor naturale si nationale
La finele anului 2008, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva avea in administrare 22 de parcuri, din care 12 nationale si 10 naturale, iar in custodie 231 de rezervatii si monumente ale naturii, insumand in total 1.600.000 ha.
De la inceputul aceluiasi an, Parcul National Muntii Rodnei a fost inclus in Reteaua EUROPARC (organizatie europeana de arii protejate) si continua demersurile pentru atestarea ca Pan Parks. Dintre actiunile ce vizeaza ariile protejate, Regia a organizat nenumarate intalniri, prezentari, conferinte, expozitii foto cu ocazia manifestarilor “Lunii Padurii”, a “Zilei Europene a Parcurilor” si este partener in cadrul concursului international “Impreuna pentru natura” care se desfasoara pe raza parcurilor nationale si naturale.