Criza apei pe agenda celui de-al cincilea Forum Mondial al Apei

Problema crizei apei de pe glob se va repune pe agenda internationala in cadrul celui de-al cincilea Forum Mondial al Apei ce va avea loc in perioada 16 – 22 martie 2009, la Istanbul, Turcia.

Acest eveniment mondial, de cea mai mare anvergura din domeniul apei din acest an, are ca scopuri, pe de o parte, importanta, recunoasterea si intelegerea problemelor din domeniul apelor, precum si propunerea de solutii concrete la noile provocari datorate schimbarilor climatice, pe de alta parte.

La eveniment, sunt asteptati sa soseasca peste 20.000 de participanti din lumea intreaga, unde vor fi prezentate proiecte globale si regionale, referitoare la asigurarea resurselor durabile de apa, elaborate de catre guverne, parlamente, autoritati din domeniul apei, ONG-uri.

Organizat sub egida Consiliului Mondial al Apei, evenimentul celebreaza in acelasi timp Ziua Mondiala a Apei (22 martie) care are ca tema, in acest an, „Ape transfrontaliere. Oportunitati comune”, subliniind inca odata importanta cooperarii intre state pentru probleme ce vizeaza interesul comun al tarilor, cum ar fi managementul secetei, managementul riscului la inundatii si/sau calitatea apelor.

De asemenea, un rol important este acordat si educarii populatiei in vederea adoptarii unui comportament adecvat fata de apa, pentru ca apa este o resursa finita si vulnerabila. La Forumul Mondial al Apei din acest an, Administratia Nationala “Apele Romane” (ANAR) va fi reprezentata de o delegatie condusa de dr.ing. Vasile Pintilie, director general.

Potrivit ultimelor studii efectuate pe plan mondial, schimbarile climatice vor avea un impact major asupra resurselor de apa si asupra managementului acestora. Cu alte cuvinte, vom asista la o modificare a tiparelor de producere a precipitatiilor, ceea ce va duce la intensificarea si apropierea fenomenelor extreme.

Schimbarile climatice vor conduce la o topire treptata a ghetarilor si intinderile de gheata, precum si a acumularilor de stocare a apei dulci din zonele montane si cele polare ale globului. Cresterea continua a nivelului marii va pune in pericol zonele de coasta de pe glob prin eroziune si inundatii. In plus, pot aparea modificari ale ecosistemelor locale, si chiar ciclurile globale ale apei pot fi tulburate.

In ipotezele scenariilor climatice analizate in cadrul proiectelor derulate pana la aceasta ora in Romania de catre ANAR prin Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), regimul debitelor raurilor va suferi modificari datorita schimbarii precipitatiilor si cresterii evapotranspiratiei reale.

Din rezultatele preliminare ale proiectelor reiese ca se vor amplifica fenomenele extreme prin cresterea debitelor medii lunare maxime in perioada de primavara si scaderea valorilor medii lunare in perioada de vara – toamna.

De asemenea, se vor produce mai devreme viiturile de nivel si se vor reduce viiturile mixte (zapezi si ploi) de primavara, prin desincronizarea topirii stratului de zapada cu producerea ploilor.

Schimbarile climatice vor spori presiunile asupra resurselor transfrontaliere de apa in multe areale cu fluctuatii in disponibilul de apa si calitatea apelor. Potrivit rezultatelor preliminiare ale proiectelor derulate de ANAR prin INHGA, se impune realizarea unui nou echilibru intre disponibilul de apa si diminuarea cerintei noi de apa a folosintelor.

Conform datelor ANAR, variatiile mari ale volumelor de apa scurse in anii secetosi sau ploiosi, in raport cu media, pot sa fie de pana la 50%. De asemenea, din cauza variatiilor mari ale debitelor in cursul anului, majoritatea cursurilor de apa mici si mijlocii au un caracter torential.

Din aceste puncte de vedere, ANAR deruleaza un program de monitoring constant, pentru a asigura cu prioritate cerintele de apa pentru populatie, printr-o regularizarea avansata a debitelor prin lacurile de acumulare.

Strategia ANAR pe termen mediu si lung va fi includerea rezultatelor obtinute prin proiectele derulate pana in prezent la nivel local si/sau bazinal in Strategia Nationala de Management al Apelor (incluzand fenomenele extreme: inundatii si seceta).

Pana la sfarsitul lunii mai 2009, se estimeaza ca Ministerul Mediului, impreuna cu ANAR, vor completa si finaliza strategia nationala de prevenire a riscului la inundatii, pe termen mediu si lung. In paralel, Ministerul Mediului si celelalte ministere cu atributii in managementul inundatiilor, impreuna cu ANAR, realizeaza propunerea legislativa de transpunere a Directivei privind managementul riscului la inundatii.

spot_img

Ultimele știri