Nu lipsa de apa, ci managementul deficitar al resurselor de apa va duce la o criza de apa in tarile in curs de dezvoltare ale Asiei, precizeaza un studiu al Bancii Asiatice de Dezvoltare (ADB), citat de WBCSD. VEZI STUDIUL
Urbanizarea, industrializarea, cresterea demografica si schimbarile climatice au provocat constrangeri asupra resurselor de apa din regiune. Dar, Asia a dezvoltat expertiza si tehnologie care sa asigure ca populatia va avea apa suficienta, informeaza studiul publicat joi la Singapore.
Cheia este ca autoritatile sa ia masurile potrivite sis a adopte strategii pentru a administra pretioasa resursa, noteaza raportul "Perspectiva asupra Dezvoltarii Resurselor de apa ale Asiei".
"Este foarte posibil ca, daca va exista o criza a apei in viitor, aceasta nu va fi cauzata de lipsa de apa dupa cum prezic multi in prezent", a declarat Asit Biswas, unul dintre autorii raportului.
O viitoare criza a apei va fi provocata de negliarea continua a practicilor corecte de administrare a deseurilor deversate in apa.
"Continuarea acestui trend va duce la contaminarea tot mai multor surse de apa si va face ca aprovizionarea cu apa curate sa fie tot mai scumpa, dar si mai dificila", a adaugat Asit Biswas.
Raportul precizeaza, de asemenea, ca "in Asia nu exista deocamdata expertiza si tehnologia care sa resolve aceste probleme".
Asia poate lua exemplul unor povesti de success precum sistemul de management al apei din Singapore, vazut ca unul dintre cele mai bune din lume.
ADB spera ca acest raport va atrage atentia actorilor de la nivel inalt asupra nevoii de investitii in sectorul apei.
Una dintre problemele abordate in studiu este utilizarea apei in sectorul energiei . Consumul Asiatic de electricitate creste anual cu 5-8 procente. "Nicio tara asiatica in curs de dezvoltare nu a evaluat serios cererile de apa prezente si viitoare din sectorul energetic", precizeaza studiul.
Raportul mai spune ca si biocombustibilii au o influenta asupra resurselor de apa, prin cresterea cererii care duce la un necesar de apa tot mai mare.
De asemenea, pesticidele folosite pentru imbunatatirea culturilor de plante pentru biocombustibil duc la poluarea apelor, mai precizeaza studiul.