Oamenii de stiinta canadieni au descoperit noi crapaturi in calota glaciara arctica, informeaza BBC News. Echipa de cercetatori a gasit o retea de crapaturi care se intinde de-a lungul a peste 16 kilometri. Evolutia intinselor blocuri de gheata este vazuta ca un indicator al schimbarilor climatice.
"Am fost uimit sa vad aceste noi crapaturi", a declarat Derek Mueller, unul dintre cercetatorii care au luat parte la expeditie, reprezentant al Universitatii Trent, Ontario. "Acest lucru inseamna ca stratul de gheata se dezintegreaza, iar partile sunt tinute impreuna ca intr-un mozaic, dar pot pluti separat", a explicat acesta.
Nou-descoperitele crapaturi se incadreaza intr-un tipar al schimbarilor din zona arctica, explica un alt cercetator al expeditiei, Luke Copland, reprezentant al Universitatii din Ottawa. "Vedem schimbari dramatice, de la retragerea ghetarilor la topirea ghetii", a declarat acesta. "Anul trecut am avut cu 23% mai putina gheata decat am avut vreodata, iar ce se intampla cu platformele de gheata este parte a acestei imagini", a adaugat acesta.
Cand platformele de gheata se despart ele plutesc in ocean ca "insule de gheata", transformand geografia zonei de coasta, sustin cercetatorii.
De exemplu, icebergul Ayles Ice Island, de marimea Manhattan-ului, s-a divizat, intr-un an, in doua parti, fiecare bucata de gheata distantandu-se la 640 de kilometri de pozitia initiala.
Iata un reportaj BBC despre crapaturile din calota arctica