Pe coasta Newfoundland, din Canada, oamenii de stiinta au gasit o specie de microbi „extremofili”, care traiesc la 1,6 kilometri sub fundul marii, acesta aflandu-se, la randul lui, sub 4,5 kilometri sub apa.
„Sunt cele mai puternice creaturi stiute de stiinta, iar specii ca acestea ar putea sa constituie doua treimi din materialul viu al planetei”, scrie guardian.co.uk. Adancimea la care au fost gasite bacteriile arata ca acestea pot supravitui la o presiune extrema si temperaturi de peste 100 de grade Celsius.
Organisme unicelulare, acestea supravietuiesc in ecosisteme in care nu patrunde lumina. Cercetatorii care le-au descoperit nu sunt inca siguri cum reusesc in astfel de conditii, dar una dintre ipoteze ar fi ca se hranesc cu petrol.
Cum au ajuns la o asemenea adancime este un alt mister, spune profesorul John Parkes, geobiolog la Universitatea Cardiff din Marea Britanie, care vaneaza viata din adancuri de 20 de ani. O teorie ar fi ca populatia de bacterii ar fi ramas in roca chiar de cand s-a format aceasta la suprafata, acum 111 milioane de ani. O alta presupune ca acestea ar fi migrat prin curentii de apa subterani.
„Descoperirea intareste teoria ca cele mai multe organisme ale planetei sunt, de fapt, creaturi unicelulare care se ascund in roci, sub picioarele noastre. Cercetatorii estimeaza ca doua treimi din intreaga biomasa a Terrei este subterana”, mai arata guardian.co.uk.
„Au mai fost gasite bacterii sub continente, dar acestea sunt destul de rare. Rocile de sub podeaua oceanica mustesc de viata insa”, scriu cei de la „NewScientist”. O alta diferenta este aceea ca temperatura creste mai incet in crusta continentala, ceea ce permite bacteriilor sa supravietuiasca la adancimi mai mari.
Tocmai asta il face pe Parkes sa spere ca, la un moment dat, oamenii vor gasi viata si pe alte planete. Descoperirea, spune el, ar putea sa ne redefineasca conceptia asupra vietii. „Suntem dominati cu totii de existenta noastra la suprafata, unde totul se reduce la fotosinteza si oxigen”, a declarat geobiologul pentru „NewScientist”.
Faptul ca ar putea exista mai multe forme de viata dedesubt decat deasupra sugereaza ca acestea au mai multe forme (si mai eficiente) de supravietuire, independente de lumina si oxigen. Daca astfel de „creaturi” exista pe Pamant, ar putea exista si pe alte planete.
„Asta ma incanta, de fapt. Nu e vorba doar despre cea mai mare adancime, cea mai mare temperatura sau cele mai vechi forme de viata. E vorba despre faptul ca am putea sa fi inteles gresit viata”, explica Parkes pentru publicatia stiintifica.
Pentru mai multe informatii viziteaza Cotidianul