Scumpirea va fi cauzata de cresterea costurilor de productie a energiei, generata de limitarea cotelor de emisie de dioxid de carbon alocate Romaniei.
Factura la curent va creste la anul cu un indice intre 5 si 6% din cauza reducerii cotelor de emisie de dioxid de carbon pe care UE le aloca Romaniei, a declarat presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu. Potrivit acestuia, scumpirea va fi determinata de cresterea costurilor de producere a energiei cu aproape 16%, din cauza impunerii de a polua mai putin, ceea ce va afecta si industriile puternic energofage precum cea a aluminiului, ingrasamintelor sau a cimentului.
La sfirsitul lunii octombrie, directorul din cadrul Institutului de Studii si Proiectari Energetice, Carmencita Constantin, a declarat ca reducerea plafonului de emisii de dioxid de carbon alocat Romaniei va duce la investitii masive pentru companiile din sectorul energetic, ceea ce s-ar putea reflecta in cresterea pretului final al energiei.
Comisia Europeana a adoptat, in luna octombrie, planul national de alocare de certificate de emisii de dioxid de carbon pentru Romania, forul european aprobind, pentru perioada 2008-2012, alocarea a 75,9 milioane de tone de emisii, cu 20,7% mai putin fata de propunerea Romaniei. Planurile nationale de alocare stabilesc, pentru fiecare stat membru, plafonul sau limita din cantitatea de CO2 pe care o pot emite instalatiile care intra sub incidenta schemei de comercializare, precizind numarul exact de certificate de emisii pe care le primeste fiecare instalatie.
Pentru mai multe informatii viziteaza Cotidianul