Guvernul ucrainean este criticat pentru construirea canalului la o reuniune internationala ce se desfasoara la Bucuresti.
Diplomati si experti din 45 de state discuta, la Bucuresti, in aceste zile, despre impactul asupra mediului in context transfrontalier, problema canalului Bistroe ocupand un loc special pe agenda dezbaterilor. Potrivit Ministerului de Externe roman, in ianuarie 2007, Comitetul de Implementare a Conventiei Espoo (Conventia privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier) a fost sesizat de catre Romania despre nerespectarea de catre Ucraina a prevederilor Conventiei.
Dupa audierea partii romane si ucrainene, la Geneva, in iunie 2007, Comitetul a adoptat un raport pe aceasta tema si un proiect de decizie ce va fi dezbatut in aceste zile.
Potrivit acestor documente, Ucraina si-a incalcat obligatiile reglementate prin Conventia Espoo, pentru ca „nu a furnizat documentatia completa a proiectului, nu a oferit Romaniei posibilitatea de a formula comentarii, publicului roman nu i-a oferit oportunitatea de a transmite observatii si nu au avut loc consultari intre Romania si Ucraina”.
Pe de alta parte, Organizatia Fondul Mondial pentru Natura (WWF) a comandat un studiu pentru a gasi alte solutii cu privire la canalul Bistroe. „Navigarea prin canalul Bistroe nu poate fi permisa, avand in vedere ca studiile arata un impact transfrontalier semnificativ asupra sistemelor naturale vitale, de importanta internationala si globala”, afirma Michael Baltzer, director WWF.
Pentru mai multe informatii viziteaza Cotidianul