Taxa speciala de prima inmatriculare se va numi „taxa pe poluarea autoturismelor”, pentru ca statul spera sa scape in acest fel de procese.
Autoritatile romane par sa fi gasit calea de a evita deciziile tribunalelor privind taxa de prima inmatriculare. Guvernul sustine in continuare ca taxa ar fi o masura de protectie a mediului
Guvernul va schimba doar numele taxei de prima inmatriculare pentru ca acesta a creat „confuzie” in mintea judecatorilor care au condamnat in fapt o masura de protectie a mediului.
Executivul a aprobat o nota a Ministerului Mediului care propune introducerea taxei de prima inmatriculare in legislatia de mediu. Taxa se va numi taxa de poluare de la autoturisme, iar sumele colectate vor fi investite in proiecte de mediu. „Motivul pentru care s-a propus schimbarea taxei speciale de prima inmatriculare este acela ca cetatenii au primit-o cu reticenta, probabil neintelegind ca este o taxa menita sa aduca bani pentru programe de protectie a mediului, si nu una pentru un serviciu al statului, si anume inmatricularea de masini”, a declarat Korodi Attila, ministrul Mediului. Potrivit ministrului, din cauza acestei confuzii, unii au reusit sa-si recistige in instanta banii achitati la inmatricularea masinii. „Noua forma a taxei nu cred ca va mai crea confuzii, iar instanta nu va mai da cistig de cauza vreunui reclamant”, a precizat ministrul Mediului.
Avocatii admit ca oamenii vor intimpina dificultati. „Teoretic, schimbarea denumirii taxei n-ar trebui sa duca la neaplicarea hotaririlor judecatoresti obtinute in ultima vreme de cetateni pe vechea denumire. Probabil insa ca Guvernul va pretinde ca este o alta taxa. Avocatii vor trebui sa demonstreze ca e aceeasi. Si atunci vor avea nevoie de o noua hotarire judecatoreasca”, ne-a declarat Corin Trandafir, de la casa de avocatura Rubin Meyer Doru& Trandafir. Amintim ca mai multe instante din tara au dat cistig de cauza celor care au chemat in judecata Finantele pentru recuperarea banilor platiti in contul taxei de prima inmatriculare.
Potrivit notei aprobate de Guvern, sumele colectate din taxa speciala de mediu vor fi redirectionate catre proiecte de mediu. Astfel, programul Rabla va fi finantat in acest fel. De asemenea, cei care isi vor inlocui sistemele clasice de incalzire cu proiecte care utilizeaza energie solara sau geotermala vor primi bani de la Administratia Fondului pentru Mediu. „Ne gindim in acelasi timp sa ajutam cu bani si autoritatile locale, si operatorii economici care vor sa dezvolte in comunitati proiecte de energii regenerabile: eoliana, geotermala, solara, biomasa sau microhidrocentrale. Vom da bani si pentru impadurirea terenurilor degradate aflate atit in proprietatea autoritatilor locale, cit si a persoanelor fizice”, a explicat Korodi Attila.
Justitia, ocolita din nou
Acesta nu este primul caz in care guvernul Tariceanu ocoleste deciziile Justitiei prin simpla schimbare a unui nume. Anul trecut, tot in decembrie, Guvernul a desfiintat o institutie si a reinfiintat-o imediat sub alt nume pentru a nu pune in executare o decizie judecatoreasca de reangajare a unui demnitar debarcat din motive politice. Executivul decidea prin ordonanta de urgenta desfiintarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) si infiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI). Scopul acestei reorganizari a fost evitarea numirii lui Ion Smeeianu in functia de presedinte al ANRC, in locul actualului presedinte, Dan Georgescu, dupa ce primul a obtinut o decizie judecatoreasca de reangajare. Smeeianu cistigase acest drept dupa sentinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Tariceanu a motivat atunci ca schimbarea s-a produs pentru respectarea regulilor europene.
Pentru mai multe informatii viziteaza Cotidianul