Seceta care va afecta Romania in aceasta vara nu va duce la o criza a graului sau a produselor alimentare, promite ministrul Agriculturii. In piata exista in prezent stocurile necesare de grau si in general de produse alimentare, a spus ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.
“Toate prognozele pe care le avem noi pana la ora actuala nu indica faptul ca va fi o criza alimentara. Romania poate sa produca pentru 80 de milioane de oameni, acesta este potentialul agricol al tarii. In prezent exista o abundenta de produse alimentare pe piata. Evaluarea pretului la grau se face dupa pretul mondial, care acum este de 0,5 lei/kg si nu va creste. Nu va fi o criza a graului in acest an chiar daca noi ne confruntam cu probleme”, a aratat Sarbu.
Pana in prezent, in Romania culturile de pe o suprafata de peste un milion de hectare au fost insa deja afectate de seceta.
Potrivit ministrului Sarbu, judetele afectate de seceta in proportie de peste 50% sunt: Timis, Arad, Calarasi, Cluj, Bihor, Constanta, Maramures, Tulcea, Harghita, Salaj, Hunedoara, Dolj, Bacau, Bistrita Nasaud si Mehedinti. El a precizat ca situatiile prezentate cu zonele afectate sunt doar estimari si ca o eventuala declarare a starii de calamitate se poate face de Guvern doar in urma primirii de rapoarte din teritoriu.
“Declararea starii de calamitate nu depinde de noi. Rapoartele vin din teritoriu. Vom declara starea de calamitate doar in momentul in care vom fi sesizati. Dupa ce se parcurg etapele locale se constituie o comisie mixta care verifica. Ei vor constata daca e calamitate sau nu si apoi trimit raportul la noi. Se centralizeaza situatiile dupa care se face o hotarare de guvern”, a precizat Sarbu.
Ca strategie pe termen scurt pentru combaterea efectelor secetei, autoritatile au in vedere extinderea suprafetei care poate fi irigata cu 200.000 de hectare. Pentru a ajunge la 750.000 de hectare irigate, Ministerul Agriculturii doar pune la dispozitie infrastructura de irigatii, dar agricultorii trebuie sa solicite irigarea terenurilor daca sunt interesati de acest lucru.
Sarbu a precizat ca, pana in prezent, din cele 556.000 de hectare unde exista sisteme de irigatii functionale au fost irigate doar 82.000 de hectare.
“Ce am facut noi e sa extindem suprafata de irigare. Nu depinde de noi daca oamenii ori nu au nevoie, ori nu vor, ori nu pot. Ministerul vine sa sprijine. Le punem la dispozitie. Unii nu-si permit agricultura, fac in general cei care-si permit. Stim si noi ca agricultura nu se face usor”, a spus Sarbu. El a precizat ca Guvernul a decis infiintarea unei comisii mixte formate din reprezentanti ai ministerelor Agriculturii, Economiei si Finantelor pentru a gasi o solutie pentru reducerea pretului la energia utilizata la irigatii.
“Vor trebui ca in zilele urmatorare sa gaseasca o solutie ca pretul la energia electrica pentru sistemul de irigatii sa fie diminuat. Se practica si in alte tari si nu cred ca exista restrictii legate de vreo directiva a Uniunii Europene, in special in aceasta perioada in care traversam doua crize, una economica si cealalta legata de seceta”, a apreciat Sarbu. Ministrul a spus ca, pe termen lung, va trebui regandit intregul sistem de irigatii.
"Acest lucru trebuie sa inceapa odata. Cand apare seceta incepem sa ne agitam, cand nu mai este, uitam. Seceta este un fenomen integrat. E mult mai complex decat ceea ce stim la prima vedere. Nu este apa, crapa terenul. Parca e prima data cand crapa terenul”, a mentionat Sarbu.