In conditiile in care toata lumea contesta taxa auto, Guvernul promite ca, din banii strinsi, va dubla numarul de masini care vor beneficia de programul Rabla si va creste si prima de casare.
Sumele colectate din taxa auto vor fi folosite pentru programe de protectie a mediului, precum casarea masinilor vechi, cu o prima majorata de la 3.000 la 4.000 de lei, impadurirea terenurilor degradate si realizarea de spatii verzi, a declarat miercuri premierul Calin Popescu Tariceanu. Un mesaj mai clar din partea Guvernului a dat insa Attila Korodi (foto), ministrul Mediului. „Daca se va elimina taxa de prima inmatriculare, Ministerul Mediului va renunta la programul de innoire a parcului auto”, a declarat Attila Korodi. Ministrul promite chiar ca, de la anul, mult mai multi posesori de masini mai vechi de 12 ani le vor putea schimba daca Guvernul va avea resurse. Tariceanu a aprobat, de altfel, miercuri un proiect ce prevede largirea programului Rabla. „Daca anul acesta 16.500 de persoane au beneficiat de acest program, la anul vor beneficia 30.000. In plus, prima de casare se va majora de la 3.000 la 4.000 de lei”, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului.
Costurile pentru plata primei de casare majorate vor fi acoperite si din sumele colectate de stat din taxa de prima inmatriculare auto ce vor fi virate la bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu, institutia care finanteaza acest program, a precizat Attila Korodi. Astfel, programul va costa 34,2 milioane de euro, fata de 14 milioane de euro cit s-au cheltuit in acest an cu implementarea lui. Guvernul a colectat in acest an 766,8 milioane de lei (210 milioane de euro) din taxa de prima inmatriculare.
Programul de innoire a parcului auto, aplicat in ultimii ani, prevede ca pentru orice tip de autoturism mai vechi de 12 ani predat spre casare sa fie achitata suma de 3.000 de lei, sub forma unei prime constituite ca avans pentru achizitionarea unei masini noi. Pentru a beneficia de suma de 3.000 de lei, proprietarul sau mostenitorul proprietarului unei masini uzate trebuie sa se inscrie la un producator validat pentru achizitionarea unui autoturism nou. Beneficiarul trebuie sa predea masina spre casare unui agent economic autorizat. Ulterior, masina data la casat trebuie radiata din circulatie. Guvernul a bugetat pentru acest an venituri de 766,8 milioane de lei din taxa auto, sumele incasate in primul semestru reprezentind 39% din nivelul total prognozat.
Statul a intrat zilele acestea sub un adevarat tir de procese din partea populatiei, care cere restituirea sumelor achitate pe taxa. Tribunalul Arad a decis, pe 7 noiembrie, ca unui aradean sa i se restituie taxa de prima inmatriculare, iar decizia a fost atacata de Administratia Finantelor Publice Arad la Curtea de Apel Timisoara. La Timisoara sint doua astfel de situatii in care persoanele care au platit taxa de prima inmatriculare au apelat la instanta. Casa de avocatura Urban si Asociatii a „revendicat” marti inca doua cazuri similare, iar ieri, Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania a spus ca va chema in instanta statul roman pentru returnarea taxelor de prima inmatriculare platite de la inceputul anului.
Functionarii Fiscului trec de partea populatiei
Directorul Administratiei Finantelor Publice Timisoara, Mircea Calin, a declarat miercuri ca, daca oamenii vor incepe sa dea in judecata statul pentru a primi inapoi taxa de prima inmatriculare platita, cum s-a intimplat la Arad, se gindeste sa apeleze si el la instanta. El a spus pentru MEDIAFAX ca se gindeste sa apeleze la instanta pentru a-si recupera o taxa de 1.700 de euro. „Daca lumea va cere taxa inapoi, vor cere toti, daca unul o face, o vor face toti. Avem doua adrese prin care ni se comunica actionarea in instanta si o cerere de restituire a ei. Daca lumea va apela la instante, probabil voi apela si eu. Asteptam sa vedem ce se va intimpla”, a spus Mircea Calin. Potrivit sursei citate, banii persoanelor care au atacat in instanta taxa de prima inmatriculare sint intr-un cont special, de unde ar urma sa le fie restituiti daca asa va decide instanta de judecata.
Pentru mai multe informatii viziteaza Cotidianul