O firma romaneasca investeste 500 de milioane de euro in 12 parcuri eoliene. Primul proiect aflat deja in faza de constructie este in localitatea Baia, din judetul Tulcea, si va costa 60 de milioane de euro, urmand a fi finalizat la sfarsitul lui 2009.
Cea mai mare investitie din Romania in energia eoliana va fi realizata de firma Blue Planet, avand suta la suta capital romanesc, parte a holdingului Blue Investment din Bucuresti, si va trece de 500 de milioane de euro. Compania va gestiona un portofoliul de 12 parcuri eoliene amplasate in judetele Tulcea, Constanta, Caras-Severin si Vaslui cu un potential de 500 MW si intins pe 2.000 de hectare.
Primul proiect aflat deja in faza de constructie este in localitatea Baia, din judetul Tulcea, va fi echipat cu 14 turbine Nordex N90 de 2,5 MW si urmeaza a fi finalizat la sfarsitul lui 2009.
Practic, parcul de la Baia va produce 35 MW. “In conditiile in care competitivitatea in domeniul energiei eoliene a crescut fulgerator in ultimii doi ani in Romania, securizarea terenurilor si obtinerea celor peste 80 de permise si autorizatii a fost o adevarata provocare”, declara Emilian Jianu, director general Blue Planet. Valoarea investitiei de la Baia se ridica la 60 de milioane de euro si se va intinde pe 182 de hectare. Potrivit investitorului, acesta este primul proiect de energie eoliana complet autorizat in Romania.
Directorul Blue Planet sustine ca investitia de 60 de milioane de euro include valoarea de achizitie a terenului pe care va fi dezvoltat proiectul, iar finantarea a fost realizata intr-o prima faza din surse proprii ale Blue Investments. Dezvoltatorul intentioneaza sa utilizeze pe parcursul derularii proiectului si fonduri structurale sau credite si sa atraga si alti investitori. Pentru proiectul de la Baia, Blue Planet colaboreaza cu firme precum ISPE, Energomontaj, Electroputere, Nordex, Garrad Hassan, Cube Engineering si ABB Suedia.
Instalarea propriu-zisa a unei turbine este un proces foarte complex, care necesita 3-4 ani de pregatiri si investitii, de la masuratori de vant la studiu de fezabilitate, studiu de impact de mediu si studiu geologic, proiecte de drumuri si de conectare la retea. In plus pretul unei turbine Nordex N90 de 2,5 MW este de 2,5 milioane de euro. In cele 12 parcuri eoliene ar trebui puse 200 de turbine pentru a se ajunge la capacitatea de 500 MW. In aceste conditii doar valoarea turbinelor este de 500 de milioane de euro.
“Cand am avut dificultati de detaliu, am folosit experienta colectata de la partenerii nostri din strainatate. Echipa este foarte tanara si entuziasta, iar calificarile obtinute in Germania si in Belgia au ajutat la punerea in practica in premiera pentru Romania a unui proiect atat de amplu”, mai declara Jianu.