Cotidianul: Retrocedari de sute de milioane de euro in parcurile bucurestene

Directia din cadrul Primariei Capitalei care se ocupa de aplicarea Legii nr. 10 a primit zeci de notificari de revendicare pe parcurile din Capitala. Astfel, parcurile Favorit din cartierul Drumul Taberei, IOR, Plumbuita, Bazilescu, Carol, Crangasi, Tineretului, Parcul Cainilor din cartierul Titan, Tei ar putea deveni proprietate privata.

„Exista zeci de notificari de revendicare a parcurilor. Cazul Constanda a creat un precedent. Daca acestia vor castiga in instanta, vom fi obligati noi sau viitorul Consiliu General sa voteze retrocedarea si transformarea spatiilor verzi in betoane”, a explicat Adar Victor, consilier general al Capitalei.

Desi nu se poate stabili o valoare exacta a acestor terenuri, cifra in discutie este de ordinul sutelor de milioane de euro, sustin specialisti din sectorul imobiliar.

Primaria Sectorului 2 se lupta in justitie sa salveze 37.000 de metri patrati din parcul Plumbuita, dupa ce primarul general al Capitalei a semnat o decizie de punere in posesie pe Legea nr. 10 in acest parc. „Suntem in proces cu proprietarul pe care Primaria Capitalei l-a pus in posesie. Problema este ca acesta a obtinut o decizie definitiva si irevocabila care a fost data de Curtea de Apel”, a declarat Neculai Ontanu, primarul sectorului 2.

Si parcurile Verdi si Circului sunt amenintate de betoane, pe amplasamentele acestora fiind inregistrate la Primaria Capitalei notificari pe Legea nr. 10. Notificarea persoanelor care sustin ca sunt proprietarii Parcului Circului prevede restituirea a 189.000 de metri patrati de teren, adica mai mult decat are suprafata actuala a parcului, 174.000 de metri patrati.

In sectorul 3, aproximativ 12,1 hectare din parcul IOR vor deveni proprietate privata, pe motiv ca primarul general a semnat o dispozitie de retrocedare. Edilul sectorului, Liviu Negoita, sustine ca retrocedarea s-a facut conform legii si ca el, ca primar de sector, nu a avut cum sa se opuna si ca el respecta legea. Pe de alta parte, in cazul altor persoane care au revendicat portiuni mai mici de zona verde din sectorul 3, Liviu Negoita a propus Consiliului General al Municipiului Bucuresti sa-si exproprieze terenuri si sa le dea in alta parte.

In prezent, comisia pe Legea nr. 10 din Primaria Capitalei analizeaza zeci de notificari de retrocedare a spatiilor verzi. Daca persoanele in cauza vor fi puse in posesie, multe parcuri ar putea fi transformate in proiecte imobiliare. O decizie data de Curtea de Apel a creat precedentul. Omul de afaceri Costica Constanda a obtinut o astfel de decizie, definitiva si irevocabila, acum un an, prin care consilierii generali ai Capitalei erau obligati sa voteze un PUZ pentru parcul Bordei, care nu era conform Planului Urbanistic General al Capitalei. Astfel, prin decizia Curtii, consilierii municipali erau obligati sa aprobe proiectul imobiliar privat al lui Constanda pe terenul de pe malul lacului Floreasca.

In plus, pana in 2006, legislatia nu permitea nici o constructie in parcuri, acest lucru devenind posibil din cauza initiativei ministrului Mediului, la acea vreme Sulfina Barbu, de modificare a Legii mediului. Astfel ca, pe 6 iulie, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 265, care, la articolul 28, permite „schimbarea destinatiei terenurilor zone verzi proprietate privata, prevazute in planurile urbanistice ca zone verzi”.

PEntru mai multe informatii viziteaza Cotidianul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri