Cotidianul: Recicleaza sau ajungi in iad, spune Vaticanul

Biserica Catolica a decis sa actualizeze lista pacatelor capitale, dupa 1.500 de ani, cu sapte pacate specifice erei globalizarii. Lista a fost publicata duminica in ziarul Vaticanului, „L’Osservatore Romano”, in conditiile in care Papa se plingea deja de „scaderea constiintei pacatului” in „lumea secularizata” de azi si de faptul ca din ce in ce mai putini credinciosi merg la spovedanie. Biserica Catolica imparte pacatele in pacate venale, mai putin grave, si pacate capitale, cele care duc sufletul la damnarea eterna, daca pacatele nu sint absolvite inainte de moarte prin spovedanie si penitenta. Desi nu exista o lista oficiala finala cu aceste pacate capitale, majoritatea credinciosilor accepta lista celor sapte pacate mortale intocmita de Papa Gregorie cel Mare in secolul VI si popularizata in Evul Mediu de catre Dante, in „Infernul”. Cele sapte pacate mortale „traditionale” de pina acum erau lacomia, desfriul, avaritia, invidia, minia, lenea si trufia.

Noua lista publicata de Vatican include modificarile genetice, experimentele pe oameni, poluarea mediului, cauzarea de nedreptati sociale, cauzarea saraciei, stringerea de averi obscen de mari si utilizarea sau traficul de droguri.

Episcopul Gianfranco Girotti, cel care conduce divizia Vaticanului ce se ocupa de spovedanii si acordarea de indulgente, a declarat ca preotii trebuie sa aiba in vedere „noile pacate ce au aparut la orizontul umanitatii sub corolarul procesului de neoprit al globalizarii”.

Daca in trecut pacatele erau o problema individuala, acum acestea au o „rezonanta sociala”. „Nu il jignesti pe Dumnezeu doar furind, blasfemiind sau tinjind dupa nevasta vecinului, ci si daunind mediului, ducind la capat experimente dubioase din punct de vedere moral sau permitind manipulari genetice ce schimba ADN-ul sau compromit embrioni”, a declarat episcopul.

Gianfranco Girotti, cel care a prezentat noua lista de pacate, a adaugat faptul ca Vaticanul mai este in continuare extrem de preocupat de pacate capitale precum avortul, care „aduce prejudicii demnitatii si drepturilor femeii”, precum si de pedofilie.

In cazul pedofiliei, episcopul a recunoscut ca insusi clerul a fost afectat de acest pacat, ceea ce demonstreaza „fragilitatea institutionala si umana a Bisericii”.

Girotti a adaugat faptul ca mass-media au „umflat” subiectul, pentru a „discredita Biserica”, dar si Biserica a inceput sa adopte masuri pentru a combate fenomenul.

Preotii mai sint ingrijorati de faptul ca 60% dintre catolicii din Italia, de exemplu, nu mai merg la spovedanie.

Pentru mai multe informatii viziteaza Cotidianul

+ posts
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri