Autoritatile ar putea taxa kilogramul de pungi din plastic cu 0,2 lei, si nu doar punga din plastic. In plus, Romania nu are o institutie cu ajutorul careia sa verifice daca pungile asa-zis “biodegradabile” sunt bio.
Autoritatile vor sa schimbe iar ordonanta “pungilor din plastic”, prin care acestea fuserea recent taxate, la comerciant, cu 0,2 lei bucata. “Am propus ca pungile din plastic sa fie taxate la kilogram, si nu pe bucata, pe motiv ca 0,2 lei este o taxa prea mare pe punga. Totodata, nu mi se pare normal ca oamenii sa plateasca aceasta taxa. Am discutat si cu reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu, care au spus ca sunt de acord cu aceasta propunere”, ne-a declarat Silvian Ionescu, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu.
In plus, acesta ne-a explicat ca in Romania nu exista nici un institut unde sa se faca analiza pungilor pentru a se stabili daca sunt biodegradabile sau nu.
“Abia acum se amenajeaza unul. El va fi gata in cateva saptamani, iar dupa teste, in aproximativ sase luni va functiona”, a spus Silvian Ionescu. Mai multi producatori au depus memorii la Comisia de Mediu a Parlamentului in care spun ca nu exista laboratoare in Romania care sa testeze care pungi sunt biodegradabile si care nu, de aceea trebuie sa apeleze la institute de afara care dau rezultatele in aproximativ sase luni.
Guvernul a decis, in luna septembrie 2008, sa introduca, incepand cu 1 ianuarie 2009, o taxa de 20 bani/bucata pentru pungile confectionate din materiale care nu sunt biodegradabile, distribuite gratuit pana acum de comercianti, taxa perceputa de la firmele care le folosesc.