Canadienii de la Gabriel Resources au depus cereri de explorare pentru inca sase zone din Muntii Apuseni si se gindesc sa se listeze la bursa.
Gabriel Resources, firma care administreaza proiectul minier de la Rosia Montana, a depus cereri pentru licente de exploatare a aurului pentru zonele Baisoara, Baia Sprie, Baita, Certej, Bucium si Brad. „Nu vom pleca din Romania. Vom fi aici si peste 25 de ani. Dimpotriva, am depus cereri pentru obtinerea dreptului de extragere a aurului din mai multe zone din Muntii Apuseni. Romania este foarte bogata in resurse miniere, atit aur, cit si alte metale”, a declarat directorul financiar al Gabriel Resources, Richard Young.
In plus, acesta a precizat ca firma analizeaza posibilitatea listarii la bursa din Bucuresti a companiei Gabriel Resources.
In prezent, canadienii si-au chemat toti specialistii in tara pentru a pune la punct o noua strategie privind obtinerea autorizatiilor necesare continuarii proiectului de la Rosia Montana, acestea fiind momentan suspendate prin decizie judecatoreasca. „Toate eforturile si resursele sint concentrate pentru continuarea proiectului. Avem actionari puternici din punct de vedere financiar, ceea ce inseamna ca bani sint”, a precizat directorul financiar. Compania a mentionat ca, dupa obtinerea autorizatiilor, toti cei care au fost concediati se pot reangaja. Rosia Montana Gold Corporation a anuntat saptamina trecuta ca 60% dintre angajatii companiei vor fi concediati, cel mai devreme din februarie 2008. Compania sustine ca a cheltuit, pina in prezent, peste 300 de milioane de dolari pentru demararea proiectului.
Pe de alta parte, Guvernul nu mai sustine proiectul de la Rosia Montana. Daca in primavara Executivul daduse aviz negativ unui proiect de lege initiat de senatorii Eckstein-Kovács Peter si Gheorghe Funar, care prevede interzicerea utilizarii cianurii in activitatile de exploatare miniera din Romania, o luna mai tirziu, dupa retragerea PD de la guvernare, a avizat favorabil proiectul. „Atunci s-a primit un punct de vedere negativ din partea Guvernului, pe motiv ca raportul de specialitate elaborat de Ministerul Mediului stipula ca normele europene nu interzic folosirea cianurilor. Nu eram eu ministru la acea vreme”, a precizat Korodi Attila, ministrul Mediului. In plus, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a cerut desecretizarea licentei de exploatare a aurului din Rosia Montana acordate canadienilor.
Conducerea companiei Gabriel Resources acuza ca blocarea proiectului este ceruta de guvernul de la Budapesta. Astfel, presedintele RMGC, Allan Hill, sustine ca mai multi parlamentari UDMR sprijina blocarea proiectului pe motiv ca „o firma ungureasca asteapta in culise sa initieze un proiect de exploatare a aurului in zona”.
Hill a mentionat mai multe nume de politicieni, printre care si cel al ministrul Mediului, Korodi Attila, si cel al parlamentarului Eckstein-Kovács Peter. In replica, acestia au declarat ca presedintele companiei face acuzatii nefondate.
Pentru mai multe informatii viziteaza Cotidianul