Cercetatorii incearca sa imite procesul natural al frunzei pentru a crea, mai departe, combustibili lichizi ecologici. Capacitatea fascinanta a plantelor verzi de a sintetiza substante organice din apa, dioxid de carbon si energia luminoasa ar putea fi imitata de prima frunza artificiala creata de oamenii de stiinta, anunta stiintaazi.ro.
O echipa de la Departamentul de Energetica al Laboratorului National Lawrence Berkeley din Statele Unite a facut inca un pas important in realizarea acestui dispozitiv. Frunza artificiala ar putea duce la combustibili lichizi precum plantele: aproape perfect ecologic, mai scrie portalul de stiinta.
Plantele produc substante organice nutritive prin intermediul fotosintezei. In frunze are loc o reactie chimica de fotooxidare: apa absorbita din sol prin radacini ajunge in frunze unde, cu ajutorul luminii primite de la soare, este descompusa in molecule de oxigen, electroni si ioni de hidrogen.
“Cercetatorii si-au propus sa creeze un sistem artificial care, folosind principiul fotosintezei, sa produca combustibili. Pentru a imita structura unei frunze se folosesc membrane prin care trec nanotuburi”, explica stiintaazi.ro.
Oamenii de stiinta au avut pana acum mari dificultati in a gasi un catalizator potrivit: el trebuie sa faca fata la fluxul de lumina primit, astfel incat un numar minim de fotoni sa fie irositi, sa fie rezistent si frecvent in natura.
Cei de la Berkeley au venit cu ideea de a-l cauta in randul substantelor anorganice. S-au oprit la oxidul ce cobalt (Co3O4), substanta folosita frecvent ca si catalizator in industrie, iar primele teste au adus rezultate pozitive. Folosind apoi nanocristale de oxid de cobald (cu cat o substanta este mai maruntita, cu atat suma suprafetelor fiecarei granule in parte este mai mare), au observat ca era de 1.600 de ori mai eficient decat in cazul utilizarii microcristalelor.