Cotidianul: Poluarea va fi prognozata in Bucuresti cu o zi inainte

Bucurestenii vor putea afla cu o zi inainte care sunt cele mai poluate zone din Capitala si daca un nor de gaze toxice, rezultate dintr-un accident chimic, ajunge in oras.

Un nou sistem de supraveghere si avertizare a poluarii aerului a fost implementat vineri in Bucuresti de catre Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). Potrivit lui Ion Sandu, directorul general al ANM, cu ajutorul sistemului se poate prognoza cu 24 de ore inainte cat de ridicata este poluarea in Bucuresti.

“Vom putea face acest lucru cu ajutorul prognozei meteo. Poluarea aerului poate fi influentata de catre curentii de aer, precipitatii si de temperaturile ridicate. Daca intr-o anumita zona este mai mare concentratia de dioxid de carbon, iar temperatura se ridica la 30 de grade Celsius, poluarea va fi mai mare pentru a doua zi.” Poluarea se masoara in indicatori de radiatii ultraviolete, care sunt de la 1 pana la 6, cota normala fiind de 1-2.

Potrivit lui Ion Sandu, daca in urmatoarea zi indicele de poluare este foarte mare, ANM va anunta autoritatile pentru a putea proteja localnicii.
Publicitate

“Persoanele avertizate sunt cele care sufera de inima, astm si batranii”, a spus Maria Nitescu, director la Autoritatea de Sanatate Publica Bucuresti.

In Capitala sunt opt statii cu ajutorul carora se poate masura poluarea aerului, montate la Cercul Militar, Mihai Bravu, Drumul Taberei, Titan, Berceni, Magurele, Balotesti si la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM). Masuratorile se vor face in fiecare zi, iar rezultatele obtinute sunt afisate la ora 12.00 pe site-ul ANM, www.anm.ro. Zonele cele mai poluate din Capitala sunt strazile principale.

Sistemul a fost facut functionabil de ANM, ANPM, Autoritatea de Sanatate Publica Bucuresti, Centrul de proiectare urbana a Bucurestiului, Institutul de Biologie si Meteo France. Costul lui este de peste un milion de euro.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri