Cotidianul: Planta care se autoiriga

O planta care creste in desertul israelian este dotata cu frunze special destinate sa canalizeze apa de ploaie spre radacinile sale.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Haifa au descoperit in desertul Negev, din sudul Israelului, singura planta din lume care se autoiriga, fiind vorba de un soi de rubarba (n.r. – planta erbacee legumicola, cu tulpina inalta, cu frunze mari si cu flori purpuriu-inchis, folosita in alimentatie si in medicina), scrie BBC News.

Aceasta caracteristica adaptativa ii permite acestei plante de desert sa infloreasca in conditii extrem de aride, colectand de 16 ori mai multa apa decat celelalte plante din regiune si la fel de multa ca acelea care traiesc in zona mediteraneana. Rubarba proaspat descoperita are frunze mari, a caror morfologie este similara cu cea a regiunilor muntoase in care creste, care scurg apa dinspre versanti inspre vai.

Marile adancituri din frunzele rubarbei lasa apa sa curga de-a lungul nervurilor, care sunt orientate spre baza plantei.

Totodata, frunzele sunt invelite in cuticule (n.r. – straturi subtiri si rezistente de protectie) cerate ce resping apa, ajutand-o sa alunece mai bine. Studiul cercetatorilor israelieni arata ca fiecare asemenea planta recolteaza 4,2 litri de apa in fiecare an, iar cel mai mare exemplar gasit pana acum se alimenteaza cu 43,8 litri.

Ploaia este foarte rara in desertul israelian, inregistrand o medie anuala de 75 de milimetri. Cu toate acestea, chiar si atunci cand se confrunta cu cea mai “saracacioasa” ploaie, frunzele rubarbei conduc apa spre radacina principala. Testele ulterioare au aratat ca apa patrunde apoi in sol pana la o adancime de 10 centimetri, rezultand in irigarea plantei.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri