Cotidianul: Oprescu umple Capitala cu mori de vant. Mai trebuie sa aduca si vantul

Primarul general al Capitalei mai are doua proiecte futuriste: energie electrica produsa de niste turbine eoliene montate in curtile CET-urilor si energie electrica produsa din arderea gunoaielor bucurestenilor. Cu primul vis, autostrada suspendata, a avansat un pic.

Al doilea vis SF al lui Sorin Oprescu, turbinele eoliene din curtile CET-urilor, pare imposibil de realizat intre blocuri.

Edilul-sef a anuntat vineri ca vrea sa construiasca, in curtile CET-urilor, niste turbine eoliene, desi expertii i-au recomandat ca nu sunt eficiente. „Vreau sa vad cat de eficient este acest sistem chiar daca multi mi-au spus ca nu se poate”, a declarat Sorin Oprescu.

Pentru a fi rentabile, parcurile eoliene sunt construite dupa niste reguli. Prima respecta harta vanturilor din regiunea respectiva. O alta se refera la faptul ca turbinele nu pot functiona decat in camp deschis, nicicum intr-un loc inconjurat de cladiri.

Potrivit directorului pe politici energetice din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, Alexandru Sandulescu, „Bucurestiul nu este o zona propice pentru a produce eoliana, pe motiv ca nu prea bate vantul. Au fost turbine la Ploiesti, insa proprietarii le-au mutat pentru ca nu au dat randament. Zonele propice pentru a produce energie eoliana sunt Dobrogea si Moldova”.

Directorul Sandulescu face referire la fosta centrala eoliana din Parcul Industrial Ploiesti, aflat in afara orasului, si care a fost mutata, anul trecut, in judetul Tulcea, localitatea Topolog, deoarece intensitatea si durata vantului din zona Deltei sunt mult mai mari pe tot timpul anului. Potrivit firmei care detinea parcul eolian, SC Ecoprod Energy SRL Ploiesti, in Topolog (Tulcea) se estimeaza ca se vor obtine anual 8.500 MWh energie electrica, fata de 300 MWh, cat se producea la Ploiesti pe an. In plus, si viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu, ne-a explicat ca nu se pot monta turbine eoliene in oras, mai ales in Capitala. „Turbinele eoliene se pun in camp liber si nicidecum in oras, in curti, eventual pe blocuri”, a explicat Razvan Murgeanu.

Ministerul Mediului a realizat o harta eoliana care indica zonele bune pentru cei care vor sa faca un business in acest domeniu. Potrivit hartii, Dobrogea, Moldova si zonele de munte sunt cele mai propice pentru a produce energie eoliana.

Energie din gunoaie arse

Tot vineri, primarul Capitalei a mai anuntat ca Municipalitatea intentioneaza sa achizitioneze o tehnologie care poate transforma deseurile menajere in energie. Numai ca expertii in energii alternative sustin ca, inainte de a face acest lucru, trebuie realizat un studiu care sa stabileasca daca gunoaiele bucurestenilor sunt bune pentru producerea de energie verde.

„Exista un studiu facut acum aproximativ 10 ani care arata ca deseurile Romaniei nu sunt bune, pentru ca nu ard, pe motiv ca ele contin multe resturi de mancare si elemente neinflamabile”, ne-a explicat Alexandru Sandulescu, director al Directiei de politici energetice din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor. Studiile au aratat ca tarile din Europa de Vest folosesc energie produsa din deseuri pentru ca acestea sunt uscate si inflamabile.

spot_img

Ultimele știri