Meduzele urticante au impanzit litoralul Marii Mediterane, impinse de vant, in ultimele zile, relateaza presa franceza. Peste de 500 de interventii medicale au fost solicitate de persoane urzicate de aceste vietati doar pe Coasta de Azur. „Este un fenomen nou si inexplicabil”, declara Jacqueline Goy, atasat stiintific la Institutul oceanografic din Paris.
Trei ipoteze sunt vehiculate pentru a explica invazia de animale gelatinoase. Temperatura Mediteranei a crescut iarna de la 13 la 14 grade Celsius din cauza incalzirii climatice, ceea ce ar fi favorizat dezvoltarea acestor animale. Pescuitul excesiv al tonului si disparitia testoaselor marine, mari pradatori ai meduzelor, joaca de asemenea un rol important.
Reprezentantele meduzelor Pelagia nocturna au, in plus, parte de mai multa mancare, fiindu-le eliminata concurenta. Acelasi fenomen este remarcat si in alte mari, cum ar fi Marea Neagra, Marea Rosie si Marea Baltica.
Philippe Cury, responsabil al Centrului de cercetari mediteraneene, spune ca invazia este explicabila: „Ecosistemele mediteraneene sunt modificate de incalzirea climatica si de diminuarea aporturilor de apa dulce, la care se adauga suprapescuitul. Cand sistemul este perturbat, marile devin supe de meduze”.