Doi agenti care ar fi trebuit sa supravegheze si sa combata braconajul in Delta Dunarii au fost prinsi la pescuit chiar de seful Garzii Nationale de Mediu, pe 1 decembrie. Doi dintre cei numai 30 de agenti ecologici care trebuie sa pazeasca Delta de pescuitul ilegal au fost prinsi facind pe ghizii turistici pentru braconieri.
Ei au fost descoperiti de o echipa de „supracontrol” din care facea parte chiar Octavian Popa, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu (GNM). Comisarii au organizat, in zilele de 1 si 2 decembrie, o actiune de combatere a braconajului piscicol in zona strict protejata Leahova-Periteasca din complexul Razim-Sinoe, concesionata de omul de afaceri Alexandru Bittner.
„In zona au fost intilniti agentul ecolog Maftei Benone din districtul Mihai Viteazu al Administratiei Rezervatiei Delta Dunarii (ARBDD), intr-o ambarcatiune particulara, impreuna cu trei turisti sositi pentru pescuit sportiv. Numai ca, in aceasta zona, pescuitul este strict interzis, zona fiind strict protejata”, a declarat Octavian Popa.
Inspectorii au confiscat 60 de unelte de pescuit de tip monofilament cu o lungime de peste 1.800 m, cinci unelte de pescuit tip ohana si 75 kg peste din speciile crap, platica si caras.
„In plus, in zona era si agentul ecolog Isacov Nicu, din cadrul Serviciului de Supraveghere si Inspectie al ARBDD Tulcea, districtul Jurilovca, acesta sustinind ca nu avea cunostinta de existenta in perimetrul controlat a uneltelor de pescuit ilegal si ca probabil acestea au fost amplasate de catre braconieri”, a declarat Octavian Popa. Potrivit acestuia, comisarii GNM vor intocmi sesizari penale si vor aplica procedurile legale. Pe de alta parte, conducerea Rezervatiei spune ca deocamdata urmeaza doar sa stabileasca daca era vorba de braconaj sau nu.
Administratia Rezervatiei are in prezent 30 de agenti ecologici care ar trebui sa supravegheze zilnic toata suprafata Deltei Dunarii, in timp ce necesarul estimat este de cel putin 150 de angajati.
Pentru mai multe informatii vizitati Cotidianul