Cotidianul: Greenpeace: Rosia Montana, in topul riscurilor de poluare in Europa de Est

Greenpeace a publicat o lista cu locurile cu cel mai mare risc de poluare in Europa Centrala si de Est. Lista incepe cu Rosia Montana.

Romania: Compania canadiana Gabriel Resources planuieste la Rosia Montana demararea unei mega-exploatari miniere care foloseste cianurile. In cazul unei sparturi in baraj, va exista pericolul unei poluari masive a raului Tisa.

In regiunea Maramures sunt zeci de locatii in paragina si periculoase de la mineritul intensiv din perioada comunista. Din ce in ce mai des ape reziduale contaminate cu metale grele in diferite concentratii ajung in rauri.

In Oradea, Compania Central-Europeana pentru Aluminiu (CEAC) are in Oradea una dintre cele mai mari fabrici de aluminiu din Europa de Est.

In Polonia Centrala, la Tomislawice, compania miniera Konin SA vrea sa deschida in aceasta zona o noua mina de carbuni. Asta inseamna o potentiala poluare masiva a lacurilor si a apei subterane in aceasta zona.

In nordul Ungariei, la Borsodchem, langa Miskolc, mai mult de 100.000 de tone de PVC daunator pentru mediu sunt produse in fiecare an. In cazul unui accident, exista riscul unei poluari dioxina.

La Almásfüzítő, in nord-vestul Budapestei, se afla zeci de milioane de metri cubi de namol rosu in spatele unui baraj imens, de la fabrica de aluminiu inchisa in 1997. Exista temerea ca exista si alte reziduuri toxice in acest loc.

In centrul Slovaciei, la Žiar nad Hronom, se afla reziduuri de aluminiu prezente in relicvele uzinelor din alte perioade, care se afla in conditii nesigure. Un accident ar pune in pericol Dunarea.

La Chemko Strážske, in estul Slovaciei, mari cantitati de policlorura de bifenil cancerigena au fost produse aici in perioada comunista. Chiar si astazi exista o zona mare contaminata. Lucrarile de improvement au fost amanate de cativa ani si inca nu s-au finalizat.
In Republica Ceha, Store in Dolní Rožímka, exista 10 milioane de metri cubi de deseuri radioactive de la o mina de uraniu inchisa.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri