Italia si Elvetia se gandesc sa retraseze granita alpina dintre cele doua state, din moment ce ghetarii care o insoteau pe cea initiala au inceput sa se topeasca in urma schimbarilor de climat. Desi pasnic, acest plan ridica semne de ingrijorare privind viitoare conflicte pe tema granitelor si a resurselor naturale.
Ghetarii si campurile de gheata din intreaga lume au inceput sa se scurga la picioarele incalzirii globale, muntii cei mai inaltii ai Europei fiind printre cei mai afectati, scrie “NewScientist” . Drept urmare, Franco Narducci, membru al partidului de opozitie de centru stanga din Italia, a propus retrasarea granitei alpine dintre tara sa si Elvetia.
Parlamentul italian trebuie sa aprobe o lege pentru ca aceasta schimbare sa aiba loc, lucrurile fiind mai simple in cazul vecinei sale, care nu este nevoita sa treaca prin acest proces. Granita finala va fi consimtita de o comisie de experti ai Oficiului Federal de Topografie din Elvetia si ai Institutului Geografic Militar din Italia.
Propunerea prevede mutarea granitei cu pana la 100 de metri in anumite regiuni, printre care si zona ce imprejmuieste faimosul masiv muntos Matterhorn, care va incaleca in continuare frontiera dintre cele doua tari.
Cu toate acestea, comunitatile de localnici de o parte si de alta a granitei nu vor fi afectate de aceasta schimbare, din moment ce regiunea vizata este situata la 4.000 de metri deasupra nivelului marii si nu este locuita.
In schimb, schimbarile geografice determinate de topirea ghetii in alte zone ale globului ar putea duce la conflicte, mai ales in ceea ce priveste resursele de apa.
O astfel de regiune ar fi mult disputatul Kashmir, impartit intre India si Pakistan, regiune montana pentru care cele doua state se lupta cu indarjire din 1947.