Cotidianul: Fumurile UE ne costa 9 miliarde de euro

Pierderile provocate companiilor romanesti sint generate de decizia Comisiei Europene de a diminua cota de emisie de dioxid de carbon alocata Romaniei.

Romania va pierde 9 miliarde de euro in urmatorii 5 ani din cauza reducerii de catre Comisia Europeana a numarului de certificate de emisie pe care le aveam alocate, a spus luni Iulian Iancu, sef al Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor. Suma se va regasi in pierderile companiilor care activeaza in industriile energofage, precum cea a aluminiului, sticlei si a ingrasamintelor chimice. "Pentru acest an ni s-a redus dreptul de a polua de la 94 de milioane de tone la 75 de milioane, iar din 2008 ni se reduce cu inca 20%. Mi se pare o masura foarte dura din partea Comisiei, mai ales ca pentru 2007 scaderea s-a facut retroactiv. Ar trebui o pozitie de raspuns foarte ferma din partea statului roman", a spus Iancu.

Pentru acest an, CE a alocat initial o anumita cota de emisie, iar companiile romanesti si-au facut planurile de afaceri conform acesteia. In octombrie insa, Comisia a decis brusc sa ni se reduca aceasta cota pentru tot anul. In aceste conditii, evident companiile romanesti devin bune de plata pentru depasirea cotei, desi isi indeplinisera obligatiile stabilite la inceputul anului. Firmele ar putea decide sa actioneze in judecata statul.

Recent, ministrul Economiei si Finantelor (MEF), Varujan Vosganian, si cu ministrul Mediului, Attila Korodi, au luat decizia de a trimite o scrisoare de protest la Bruxelles. Potrivit lui Iancu, acesta este insa un demers inutil, in opinia sa Romania urmind a plati penalitati. "E prea tirziu acum sa mai facem scrisori. Am pierdut pe lipsa de profesionalism a negociatorilor", precizeaza Iancu.

Potrivit acestuia, urmarea deciziei CE este cresterea pretului de productie a energiei cu 14 euro/MW, respectiv 20%, ceea ce se va rasfringe pe orizontala la cresterea tarifelor la energie pentru consumatorii casnici cu cel putin 5% doar la anul viitor. De asemenea, cresterea pretului la energie pune in pericol si industriile in care ponderea acesteia in cifra de afaceri este mare.

Alexandru Sandulescu, director general pe probleme energetice in cadrul MEF, este mai precaut cu privire la scumpirea energiei, spunind ca trebuie intii asteptat sa se vada daca se mareste pretul pe tona de emisie, de la un euro cit este in prezent. Oficialul accepta insa ca este foarte posibil sa se intimple asa, caz in care trebuie intr-adevar sa ne asteptam la scumpiri. "Ramine de vazut doar daca aceste costuri suplimentare se pot absorbi in sistem", afirma Sandulescu.

Pina la modificarea cotelor alocate initial, potrivit mecanismelor Protocolului de la Kyoto, Romania era tinta companiilor straine dornice de a achizitiona credite-carbon, in Occident fiind puse de ani intregi bazele unui comert cu emisii de carbon.

O alta tara a carei cota de emisie a fost scazuta, Germania, a luat decizia de a da in judecata Bruxelles-ul.

Pentru mai multe informatii viziteaza Cotidianul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri