Turistii veniti la Venetia pentru a-si face cumparaturile de Craciun au dat peste un oras aproape complet inundat din cauza ploilor abundente care au tinut mai multe zile. Luni, Centrul de previziuni al mareelor a emis alerta „aqua alta”, dupa ce nivelul apei a depasit cu 1,56 metri limita normala. De la 80 de centimetri in sus, apa marii incepe sa inunde strazile, mai ales Piata San Marco. Circulatia taxiurilor pe apa si a vaporetelor a fost suspendata, iar autoritatile au trimis SMS-uri locuitorilor sfatuindu-i sa iasa cat mai putin posibil din case. Din cauza faptului ca apa a patruns in mai multe cladiri, multe magazine au fost inchise.
Inarmati cu cizme inalte de cauciuc, turistii s-au incumetat totusi sa iasa in oras, chiar daca au fost nevoiti sa infrunte apa inclusiv in patiserii si frizerii.
Venetia a cunoscut cel mai acut fenomen de „aqua alta” pe 4 noiembrie 1966, cand nivelul apei s-a ridicat cu 1,94 de metri peste nivelul marii, in timpul unor inundatii care au afectat intreaga Italie. Atunci, 5.000 de oameni au ramas fara case si numeroase opere de arta au fost distruse. In urma acelor inundatii au fost lansate dezbateri intense pe tema salvarii Orasului Dogilor si a fost lansat proiectul „Venetia in pericol”, prin care au fost restaurate circa 40 de cladiri si opere de arta. Problema este insa mult mai complicata pentru un oras situat la numai un metru peste nivelul marii.
Cercetatorii italieni au avertizat ca situatia se va agrava din cauza schimbarilor climatice. Nivelul marii este cu 24 de centrimetri mai inalt decat in urma cu 100 de ani si creste cu trei milimetri pe an. Daca in 1925 alerta „aqua alta” a fost data de sapte ori, in ultimii ani media a fost de 50. Autoritatile au decis sa apere orasul de inundatii prin lansarea proiectului „Mosè”, inaugurat in 2003 si al carui nume este inspirat de personajul biblic Moise. Proiectul, evaluat la cateva miliarde de euro, prevede constructia a 79 de baraje, late de 20 de metri si inalte de 28 de metri, care vor fi fixate pe fundul marii in apropiere de laguna Venetiei.
Barierele ar urma sa blocheze automat apele Adriaticii in momentul in care nivelul marii creste. Potrivit specialistilor, sistemul va mentine diferenta de nivel intre mare si laguna cu pana la doi metri. Proiectul, care ar trebui sa fie terminat in 2014, este aspru criticat de ecologisti pe motiv ca va provoca ravagii asupra mediului. Acestia sustin ca fauna si flora vor fi afectate, daca barajele vor fi blocate mai multe zile, intrucat reziduurile petrochimice din Marghera vor fi deversate in laguna.