Cotidianul: Centrala de topire a deseurilor in Romania

O companie israeliana va construi prima centrala de topire a deseurilor pe baza de plasma din tara cu costuri de circa 30 de milioane de dolari.

O companie israeliana vrea sa construiasca o centrala de topire a deseurilor pe baza de plasma in Romania, relateaza Reuters. Environmental Energy Resources Ltd. (EER), divizie a grupului israelian de investitii Shrem Fudim Kelner, a semnat un contract cu o companie din Romania pentru construirea primei centrale de acest tip din tara. Costul de constructie a centralei este estimat la 30 de milioane de dolari. Conform Reuters, EER a declarat ca va construi centrala pe baza unui acord semnat pe 25 de ani. „Compania se asteapta sa topeasca 30.000 de tone de deseuri pe an si nu mai putin de 80 de tone pe zi, pentru aproximativ 150 de euro pe tona”, a declarat Moshe Stern, presedinte al EER.

Compania a precizat ca a primit recent si ordine de marimea milioanelor de dolari pentru a construi astfel de centrale in China. De altfel, exista un protocol cu compania Samstar, detinuta de statul chinez, care a comandat planificarea si construirea de centrale de topire a deseurilor municipale, menajere, medicale si cu un grad redus de radioactivitate. EER foloseste gaze la temperaturi cuprinse intre 1.400-7.000 de grade Celsius intr-un proces numit „plasma gasification melting” (PGM), prin care sint topite deseurile. Grupul Shrem Fudim Kelner detine o participatie de 55% la EER, impreuna cu asociati japonezi si coreeni. Restul de 45% din actiuni se afla in proprietatea unor investitori israelieni si straini, precum si a trei cercetatori rusi.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri