Cotidianul: Cel putin 200 de specii marine traiesc si la Polul Nord, si la Polul Sud

500 de cercetatori din peste 25 de tari, implicati in censusul global al vietii marine (CoML) , ale carui rezultate vor fi publicate in 2010, au fost surprinsi sa gaseasca “moluste inotatoare” la ambii poli ai planetei, punandu-si intrebarea cum au evoluat si au devenit atat de dispersate, scrieBBC News .

“Unele specii, precum pasarile sau balenele, migreaza anual intre cei doi poli”, explica Ron O’Dor, unul dintre cercetatorii principali ai CoML. Stranie este insa prezenta in ambele regiuni a cel putin 235 de specii de creaturi mai mici, cum ar fi viermi care traiesc in noroi, castraveti sau fluturi de mare, o mare parte dintre ele asemanatoare molustelor.

Globe-trotteri din stadiu de larva

Modul in care aceste specii atasate de fundul marii au ajuns sa traiasca in doua locuri despartite de 12.000 de kilometri este un mister pentru oamenii de stiinta.

Julian Gutt, de la Institutul pentru Cercetari Polare si Marine “Alfred Wegner”, Germania, banuieste ca secretul rezida in faza de larva a micilor creaturi.

In acest caz, larvele ar fi trebuit sa fie globe-trotteri in ritm regulat, pentru ca, daca doar cativa indivizi ar fi reusit sa faca drumetia de la un pol la altul o singura data, descendentii lor ar fi evoluat in specii distincte, informeaza publicatia Newscientist .

Cercetatorii fac acum experimente pe baza de ADN intr-un laborator din Canada pentru a confirma existenta speciilor identificate. Este improbabil ca cele 235 de specii sa fie identice, spune Bodil Bluhm, de la Universitatea Fairbanks, dar “este totodata improbabil ca toate sa fie diferite”.

Incubator pentru speciile lumii

Expeditiile puse in slujba censusului marin au mai dezvaluit ca Oceanul Antarctic actioneaza sub forma unui incubator rece pentru comunitatile de pe fundul marii din toata lumea. La inceputul fiecarei ere glaciare, calota de gheata polara se ingroasa si creste, impingand formele de viata marine de pe platforma continentala la o adancime de circa 800 de metri.

Acolo, animalele sunt inconjurate de ape adanci si izolate pe insule ecologice submarine. De-a lungul miilor de ani, ele evolueaza in specii adaptate special. Apoi, cand Pamantul se incalzeste si gheata se retrage, ele pot coloniza din nou zonele continentale, alaturi de specii care s-au dezvoltat pe alte asemenea insule.
 

spot_img

Ultimele știri