Noul tratat international pe mediu naste conflicte intre tari: SUA nu semneaza pe cifre, China si India arata cu degetul inspre tarile dezvoltate.
Cei 10.000 de participanti la summitul ONU pe schimbari de climat desfasurat in insula Bali, Indonezia, au incheiat doua saptamini de acuze, lacrimi si contradictii inversunate, lansind negocierile pentru un pact care sa continue Protocolul de la Kyoto, cu deadline in 2012, negocieri ce vor trebui incheiate in doi ani. Textul final ce marcheaza o intelegere intre 190 de tari nu mentioneaza obiective fixate in cifre, dar admite ca dovezile privind incalzirea planetara sint fara echivoc si ca este nevoie de reduceri mari si de neintirziat pentru evitarea pericolului adus de schimbarea de climat. S-au stabilit nevoia unui transfer de tehnologie ecologica din tarile bogate inspre cele sarace, asumarea unor angajamente "masurabile, raportabile si verificabile" si "adecvate specificului national" pentru natiunile dezvoltate, reducerea despaduririlor si conservarea padurilor, pentru care Bancii Mondiale i-au fost promise fonduri, sau cautarea unor modalitati de reducere a aparitiei si a pagubelor dezastrelor naturale.
Discutiile au depasit programul conferintei cu mai bine de o zi, iar vineri, acestea s-au prelungit pina in zori. Delegatii au discutat mai mult de sapte ore daca textul final al conferintei sa indemne tarile sarace sa "actioneze" sau sa "contribuie" in lupta impotriva incalzirii globale. In lipsa unui acord, dimineata zilei de simbata i-a prins chiauni pe delegati, informeaza NewsIn. In cele din urma, referinta explicita in cifre la reducerea gazelor cu efect de sera pentru tarile industrializate a fost stearsa, la presiunea Statelor Unite, spre dezaprobarea organizatiilor de mediu.
La rindul lor, tarile in curs de dezvoltare au cerut sa fie mentionata diferentierea clara dintre obligatiile natiunilor bogate si ale celor sarace. China se aratase nemultumita in urma cu citeva zile de faptul ca tarile bogate ocolesc responsabilitatile de a reduce emisiile si de a ajuta tarile mai sarace in lupta impotriva incalzirii globale. La rindul ei, India, al patrulea emitent de gaze de sera din lume, le-a cerut tarilor bogate sa preia friiele in reducerea emisiilor spunind ca nu poate accepta obiective fixe din moment ce foloseste mai mult combustibil pentru a pune capat saraciei din tara. India a propus un amendament care sa impuna tarilor bogate sa le ajute cu tehnologie pe cele mai sarace in lupta cu clima.
Una cite una, tarile si-au afirmat sprijinul pentru textul revizuit de tarile in curs de dezvoltare, dar cind delegatii erau nerabdatori sa bata palma si sa prinda avionul spre casa, partea americana a anuntat ca nu poate sustine textul amendat. I s-a raspuns cu un cor de huiduieli venite din sala si, supusa unei intense presiuni, delegatia americana s-a raliat in cele din urma consensului. In final, conferinta ONU asupra climei a adoptat oficial "Foaia de parcurs de la Bali", care, pentru prima oara, asociaza tarile industrializate si natiunile in curs de dezvoltare obiectivului reducerii emisiilor poluante.
Au fost lansate astfel negocierile privind viitorul regim al luptei impotriva incalzirii climatice, ce vor trebui incheiate in 2009. Negociatori din 190 de tari vor trebui sa fixeze pentru natiunile industrializate obiective clare privind reducerea emisiilor poluante, sa gindeasca totodata modalitati de a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa se adapteze schimbarilor de climat si sa le incurajeze pe acestea sa isi protejeze padurile aflate in declin, intrucit ele absorb eficient si ieftin dioxidul de carbon. O prima intilnire pe marginea "Foii de parcurs" de la Bali ar putea avea loc in Ghana, la inceputul lui 2008, fiind programate patru sesiuni anuale de discutii, culminind cu un pact la sfirsitul lui 2009, in Copenhaga.
Conferinta, inceputa pe 3 decembrie, nu a fost lipsita de surprize. Australia a furat ovatii chiar la inceputul conferintei, dupa ce a acceptat sa ratifice Protocolul de la Kyoto. SUA devin astfel singura tara dezvoltata din afara pactului, pact care cere ca 37 de state industrializate sa reduca emisiile cu gaze de sera cu 5% in urmatorii cinci ani. Comisia Interguvernamentala pentru Schimbarea Climatica (IPCC), laureata a Premiului Nobel pentru Pace anul acesta, a facut presiuni pentru angajamentul ca tarile industrializate sa reduca cu 25-40% emisiile poluante pina in 2020, adaugind ca acestea ar trebui reduse cu cel putin 50% pina in 2050.
Acest demers a fost sprijinit, pe 5 decembrie, de un pachet de legi privind reducerea cu 40% a poluarii cu dioxid de carbon pina in 2020, anuntat de Germania, al saselea emitent mondial de gaze de sera. Iar o zi mai tirziu, mai mult de 200 de oameni de stiinta din intreaga lume le-au cerut delegatilor sa fixeze ca obiectiv ultim reducerea cu 50% a emisiilor poluante pina in 2050. In ciuda unei campanii agresive din partea UE pentru ca aceste cifre inaintate de IPCC sa fie incluse in "Foaia de parcurs" a conferintei, propunerea a fost respinsa in mod implacabil de un bloc format din SUA, Canada si Japonia. Textul final nu mentioneaza astfel sarcini fixe, fiind catalogat drept "lipsit de substanta" de catre organizatiile de mediu.
Conferinta a gazduit si citeva momente cu incarcatura emotionala. De exemplu, cel mai inalt oficial al ONU pe probleme de clima, Yvo de Boer, a izbucnit in lacrimi dupa ce a fost acuzat de partea chineza de neregularitati procedurale, dar sala a frematat de ovatii si imbratisari atunci cind SUA si-au dat acceptul.
Pentru mai multe informatii vizitati Cotidianul