Cotidianul: Apocalipsa meteorologica, publicata in Monitorul Oficial

Romania ar putea fi invadata de specii exotice de animale si se va confrunta cu fenomene meteorologice extreme in zonele urbane daca autoritatile nu vor respecta avertizarile din Ghidul schimbarilor climatice.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a publicat in Monitorul Oficial Ghidul privind adaptarea Romaniei la efectele schimbarilor climatice. Potrivit autoritatilor, in absenta unei strategii prin care Romania sa se adapteze la schimbarile climatice, productia economica si agricola ar avea de suferit, iar orasele vor fi afectate de fenomene meteorologice extreme. „Activitatiile de defrisare si de supraexploatare a pasunilor pot duce la exacerbarea schimbarilor climatice. Efectele schimbarilor fac ca anumite specii sa dispara, sa isi modifice comportamentul: sa hiberneze mai putin, sa isi schimbe fiziologia”, se specifica in ghid.

Potrivit ghidului, o alta amenintare o reprezinta cresterea numarului de specii exotice care ar putea chiar sa le ia locul unor specii autohtone.

Un exemplu concret este vidra romaneasca, al carei numar de exemplare a inceput sa scada, fiind inlocuita de vidra americana, potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi. Astfel, autoritatile propun infiintarea unui sistem de monitorizare a speciilor periclitate si care sunt pe cale de disparitie si sa creeze cate un habitat optim fiecarei specii amenintate.

Totodata, calitatea si cantitatea apei potabile vor fi afectate de schimbarile climatice, potrivit ghidului. Astfel, din cauza iernilor tot mai calde, a verilor care sunt tot mai toride, dar si din cauza poluarii, resursele de apa potabila se imputineaza de la an la an.

Pe de alta parte, specialistii ameninta ca, tot din cauza poluarii tot mai accentuate, Romania va fi afectata de fenomene climatice extreme, in special in zonele dens locuite si construite. „Asupra zonelor urbane, a infrastructurii si a constructiilor se vor abate valuri de caldura, caderi abundente de zapada, furtuni, inundatii, iar terenurile vor suferi modificari geologice”, se mai specifica in ghid.

Potrivit specialistilor, aceste manifestari vor afecta cladirile de locuit (de exemplu, timpul de priza a betonului ori terenul sensibil la umiditate), scazand gradul de confort al locuitorilor, iar constructiile de pe zonele denivelate si-ar putea pierde stabilitatea din cauza alunecarilor de teren. Ghidul recomanda ca fiecare oras sa redimensioneze canalizarea, pentru a putea prelua apele provenite din ploi si din topirea zapezilor, sa construiasca cat mai multe cladiri ecologice, sa-si extinda spatiul verde cat de mult este posibil, iar constructorii sa foloseasca materiale rezistente la fenomene meteo extreme.

In ceea ce priveste inundatiile, autoritatile vor sa blocheze ploile in momentul topirii zapezilor, pentru a reduce cantitatea de apa din sol. „Reducerea inundatiilor mixte de primavara (zapada, ploi) prin desincronizarea topirii zapezilor cu fenomenul ploilor”, se mai specifica in ghid.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri