Corina Lupu, MMAP: „Producătorii nu vor mai avea încredere să funcționeze cu OTR-uri cu probleme”

Corina Lupu, Secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a anunțat ieri, în cadrul celei de-a doua conferințe Green Report pe tema economiei circulare, că Ministrul Cristiana Pașca-Palmer va semna în curând ordinul referitor la licențierea organizațiilor de transfer de responsabilitate. În același timp, a recomandat producătorilor să se organizeze în noi structuri, care să le permită să își îndeplinească obligațiile de reciclare a deșeurilor generate.

CIRCULAR 2

Întrebată cum intenționează Ministerul Mediului să deblocheze funcționarea sistemului de reciclare a deșeurilor, Corina Lupu a solicitat producătorilor să se reorganizeze.

Nu vrem să schimbăm sistemul cu totul. Am încercat să îl îmbunătățim, ne-am uitat pe la alte state membre, să nu facem aceleași greșeli, ci să ajungem la un sistem care funcționează. Licențierea va fi semnată, este pe masa doamnei ministru. Dar cred că producătorii nu vor mai avea încredere să mai funcționeze cu OTR-uri cu probleme. V-aș întreba dacă deja sunteți constituiți în altele, pentru că vom începe licențierea.

Răspunsul a venit din partea Președintelui Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare, Irina Ionescu. Ea a precizat că producătorii au mai multe soluții, printre care și cea sugerată de Corina Lupu.

Sistemul individual este aberant și nu îl vrem. Vrem să continuăm în acest sistem care și-a dovedit viabilitatea în 25 de țări din Uniunea Europeană (sistemul OTR-urilor, n.r.), dar trebuie cumva oamenii să înțeleagă că trebuie să colecteze separat. Pentru că ajungem la un plafon. Chiar dacă am recicla 100% din domeniul industrial-comercial, tot nu ne-am atinge țintele ca țară, dincolo de toate problemele actuale. Pentru că 60% din deșeurile de ambalaje vin de la populație.

Așadar, principalele probleme semnalate de producători au fost lipsa infrastructurii de colectare a deșeurilor și lipsa de educație a populației. Ambele, conform reprezentanților industriei, – probleme pe care autoritățile ar trebui să le rezolve.

Autoritățile nu par să aibă însă o soluție concretă. În schimb, Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat recent că a alocat 100 de milioane de lei, pentru proiecte de prevenire și reciclare a deșeurilor, în vederea susținerii economiei circulare.

Totodată, Corina Lupu a recunoscut că legislația are nevoie de îmbunătățiri, dar și că autoritățile publice trebuie să verifice mai temeinic punerea în aplicare a acesteia:

Experiența ne-a demonstrat că lucrurile au fost implementate greșit, chiar și acolo unde legislația e clară și există și un sistem coercitiv. Ne așteptăm să mai crape și alte fluxuri de deșeuri.

În același timp, autoritățile intenționează să simplifice sistemul. Vice-președintele Agenției Naționale de Protecție a Mediului, Doina Catrinoiu, a anunțat că autoritățile lucrează în acest moment la implementarea unui sistem integrat cu ajutorul căruia operatorii economici își vor putea raporta electronic datele referitoare la deșeurile generate:

Este o inițiativă a Comisiei Europene, ca toate raportările să fie făcute în acest sistem, pentru a se renunța la raportările pe hârtie.

La principala dezbatere din cadrul conferinței CIRCULAR 2 au participat: Corina Lupu – Secretar de stat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Doina Catrinoiu – Vice-președinte al Agenției Naționale de Protecție a Mediului, Andrei Iorgulescu – Director programe în cadrul Administrației Fondului Pentru Mediu, Mitru Leșe – Primar Târgu Lăpuș (primul oraș “zero waste” din România), Robert Uzuna -Președintele Asociației Române pentru Ambalaje și Mediu, Irina Ionescu – Președintele Asociației Națională pentru Băuturi Răcoritoare, Radu Merica – Director General RER și Președinte al Camerei de Comerț Româno-Germane, Andrei Orban – Președinte Environ, Mihai Rohan – Președinte CIROM, Roxana Şunică – Director Marketing Recolamp.

Ecran-proiectie-1920x1080-Vizual

Discuția despre problematica deșeurilor va fi continuată în grupurile de lucru inter-ministeriale, la care sunt așteptați să participe atât reprezentați ai producătorilor, cât și ai ONG-urilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri